Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rezultati izbora

Puno je teže stvoriti proeuropsku nego stabilnu vladu: "Otvaranje pitanja povlačenja priznanja Kosova može ugroziti poziciju Crne Gore"

Aktualno Galerija Tko će sastavljati crnogorsku vladu? - 1 Tko će sastavljati crnogorsku vladu? - 1 Foto: DNEVNIK.hr Tko će sastavljati crnogorsku vladu? - 1 Tko će sastavljati crnogorsku vladu? - 1 Foto: DNEVNIK.hr Paula Klaić Saulačić i Nikoleta Đukanović Paula Klaić Saulačić i Nikoleta Đukanović Foto: DNEVNIK.hr Nikoleta Đukanović, politologinja Nikoleta Đukanović, politologinja Foto: DNEVNIK.hr +0 Paula Klaić Saulačić Galerija 1/5 >>
Na parlamentarnim izborima u Crnoj Gori Pobijedio je "Pokret Evropa sad", iz kojeg je došao predsjednik Crne Gore Jakov Milatović, a sada je vodi Milojko Spajić. Iza nje je DPS s 21 mandatom, stranka bivšeg čelnika Mile Đukanovića. Hrvatska građanska inicijativa uspjela je osvojiti jedan mandat, koji u posljednjem sazivu nisu imali.

Tijesna je ovo pobjeda Pokreta Evropa sad i Milojka Spajića, a DPS je i te kako zadovoljan rezultatom, nakon poraza Mile Đukanovića u travnju očekivao se puno lošiji rezultat. Treća opcij u Crnoj Gori je proruska - prosrpska, neki bi rekli i radikalna opcija. Tu je i prosrpska koalicija Dritana Abazovića i Alekse Bečića koju mnogi smatraju adutom Aleksandra Vučića. Oni su rekli kako bez njih vlade neće biti.

Reporterka Dnevnika Nove TV Paula Klaić Saulačić u Podgorici od politologinje Nikolete Đukanović otkriva koliko će trajati pregovori i kalkulacije političkih stranaka.

"Crnu Goru očekuju jako dugi pregovori. Period će biti jako kompliciran i mislim da će biti puno teže stvoriti proeuropsku nego stabilnu vladu. Zemlja neće dobiti ništa time što dobije stabilnu vladu ne bude li ona reformska, ne bude li ona proeuropska i ne bude li zaista usmjerena na provođenje svih reformi po europskoj egendi", poručila je politologinja.

Pročitajte i ovo Pokret Europa sad (PES) tijesni pobjednik izvanrednih parlamentarnih izbora u Crnoj Gori Problem sastavljanja vlasti Tijesna pobjeda pokreta Europa sad: Hoće li Crna Gora dobiti stabilnu vladu?

Tu se javlja treća opcija, a njen predvodnik je jučer skoro na ruskom rekao hvala. 

"Postoji naravno šansa da i oni uđu u Vladu. Mislim da su te šanse manje zbog toga što ih zapad apsolutno ne podržava i mislim da je Spajić toga svjestan. Uostalom otvorenje pitanja povlačenja priznanja Kosova od strane Crne Gore i neka druga vanjskopolitička pitanja mogu dugoročno ugroziti vanjskopolitičku poziciju Crne Gore, a mogu biti i pitanja od regionalnog značaja", upozorila je politologinja. 

Riječ je o tjesnoj pobjedi Pokreta Evropa Sad pa se postavlja i pitanje je li afera s južnokrejskim kraljem kripotvaluta koji je uhićen u Crnoj Gori i optužbe da je financirao kampanju imala utjecaja na izborni rezultat.

"Ima jako puno faktora zašto je došlo do ovako male izlaznosti. To je poanta da s malo izlaznosti partije imaju više mandata. Što je sve dovelo do toga da PES osvoji rezultat koji su oni mislili da trebju osvojiti, možda je ovo potpuno realno, ja ne mogu reći sa sigurnošću. Afera je možda utjecala na manju izlaznost, ali ne vjerujem da je dominantna", rekla je politologinja.

Pročitajte i ovo Crnogorci na biralištima - 1 Dnevnik Nove TV u Podgorici Crnogorci izašli na birališta. Kakva budućnost ih čeka? "Čak 38 posto mladih ne vidi budućnost u toj zemlji"

Faktora je puno, a tiču se i njihove vlasti u Podgorici.

"Neki su građani nezadovoljni aktualnom vladom, zloupotrebom državnih resursa, i svim onim nepoštivanjem demokratskih procesa koje ta vlada čini, a što je radio PES ranije, dakle nismo dobili promjene. Što se PES-a tiče oni imaju vlast u Podgorici i situacija je vrlo slična - sa svojim partnerima su precizno podijelili funkcije. Možda tu dolazi do zasićenja i nezadovoljstva građana", pojasnila je Đukanović.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene