Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pripremali se mjesecima

Izbjegnut stravičan pokolj: Detalji o prvotnom planu napada na ulicu La Rambla su zastrašujući

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Napad u Barceloni u poznatoj ulici La Rambla prošao je manje katastrofalno nego što bi bio da je 12 osumnjičenih uspjelo ostvariti ono što su pripremali mjesecima.

Iako je Španjolsku policiju prije dva mjeseca čak i CIA upozorila na mogući teroristički napad, eksplozija u Alcanaru dan prije napada u Barceloni je bila prekasno upozorenje, ali ipak spasonosan incident koji je vjerojatno spriječio višestruko veću tragediju od one u ulici La Rambla.

Pročitajte i ovo Ruska vojska, ilustracija Stižu nove snage Mnogo Rusa posljednjih dana priključilo se vojsci: "Zbog ovog su željni osvete" Ljudi odaju počast stradalima u terorističkom napadu u Moskvi 140 mrtvih i 182 ranjenih Nema kraja agoniji nakon terorističkog napada u Moskvi: Još se uvijek traga za 95 nestalih osoba

Nakon što je u utorak u ranim jutarnjim satima eksplozija potpuno devastirala kuću u gradiću Alcanaru u južnom dijelu Katalonije, španjolska policija i vatrogasci su pretpostavili da je u pitanju bilo tek običan incident.

Kada su došli na mjesto eksplozije, nisu imali puno toga vidjeti jer je sve bilo u ruševinama. Eksplozija je potpuno sravnila kuću, uništila dio susjednih domova, a sama detonacija se čula kilometrima daleko.

Vatrogasci i policija su pomno micali ruševine među kojima su našli tijelo žene, nekoliko ozlijeđenih muškaraca te 20 boca butana i propana, a nakon toga je slijedila ozbiljna istraga, prenosi Guardian.

Kuća koja je uništena u eksploziji je zbog hipoteke bila u vlasništvu banke te napuštena duže vrijeme što je bila izvrsna opcija za skupinu muškaraca za koje su susjedi pretpostavili da su Marokanci te su rekli da su često dolazili i odlazili na snažnim Kawasaki motorima.

Policija je zbog izjava i činjenica prvo posumnjala da je riječ o mjestu proizvodnje droge i okupljališta dilera. Ipak, razlog eksplozije je bio prilično jasan: eksploziju je uzrokovalo slučajno curenje plina.

Dok se još tražilo dokaze u Alcanaru i povezivalo priču o skupini koja je tamo dolazila, dvadeset i četiri sata poslije, 14 osoba je poginulo i više od 130 ih je ranjeno u dva teroristička napada. Španjolska policija je tada shvatila da je eksplozija u Alcanaru bila prvi znak da je u državi aktivna teroristička skupina.

Do petka navečer, istražne jedinice su zaključile da je plan skupine bio napuniti veliki kamion s bocama butana i propana te izvršiti napad na što urbanijem i prometnijem mjestu.

Ipak, njihov plan A se izjalovio već pri prvim koracima kada su trebali iznajmiti kamion. Pošto nisu imali dozvolu za vožnju kamiona, prešli su na plan B. On je uključivao dva manja kombija koja su planirali napuniti eksplozivima i njima se zaletjeti u masu ljudi.

No plan B nije uspio upravo zbog eksplozije u Alcanaru gdje su uništene i plinske boce i eksplozivne naprave. Zadnji plan je stoga bio iskoristiti vozila na smrtonosan način, punom brzinom zaletjeti se kroz prepunu ulicu u centru Barcelone. Odabrana je La Rambla, jedna od najpoznatijih ulica u Barceloni koja vrvi turistima. Znali su da će udarac na tom mjestu raniti cijeli svijet.

Ostatak skupine je preuzeo drugi kombi za još jedan napad i bijeg, koji se na kraju pokazao neuspješnim pošto je policija u Cambrilsu uspjela prije još jedne tragedije ubiti svu petoricu napadača.

Od 12 osumnjičenih za sudjelovanje u napadu, četiri osobe su uhićene, petoro ih je ubijeno, a jedan od njih, za kojeg se smatra da je vozio kombi La Ramblom, još je u bijegu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene