Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Moguća uporaba sile?!

Rusija: Nema razloga za brigu; Merkel: Ne smiruju stanje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rusija je u pokušaju da ublaži zabrinutost Kijeva i Zapada demantirala da razmatra invaziju na istočnu Ukrajinu. Merkel smatra kako Rusija ne poduzima potrebno za smirivanje stanja u Ukrajini.

Rusija je pokušala u srijedu ublažiti zabrinutost Kijeva i Zapada glede nazočnosti njezinih vojnika u blizini ukrajinske granice i demantirala je da razmatra invaziju na istočnu Ukrajinu.

Pročitajte i ovo Ruski predsjednik Vladimir Putin i savastopoljski upravitelj Mikhail Razvožajev Pogođeni ciljevi Ukrajina tvrdi da je u napadima pogodila ruske brodove, Rusi tvrde: "Samo su im oštećeni prozori" Vladimir Putin Ukrajinci bijesni Rusi likuju zbog papine izjave: "To je poruka Zapadu da prizna da je u krivu"

'SAD i Ukrajina nemaju razloga za zabrinutost. Rusija je opetovano izjavila da ne provodi na svom teritoriju, na području granice s Ukrajinom, nikakve neobične ili neplanirane aktivnosti koje bi imale vojnu važnost', navodi se u priopćenju koje je rusko ministarstvo vanjskih poslova objavilo na svojoj internetskoj stranici.

U priopćenju se ističe da su to potvrdili i rezultati međunarodne inspekcije u Ruskoj Federaciji provedene u ožujku.

'Svakodnevna aktivnost ruske vojske na teritoriju Rusije ne ugrožava sigurnost SAD-a niti drugih zemalja članica Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS)', navodi ministarstvo i naglašava da optužbe na račun Rusije da gomila oružane snage nemaju osnove.

Merkel: Rusija ne pridonosi smirivanju stanja u Ukrajini

Njemačka kancelarka Angela Merkel kazala je u srijedu da Rusija ne poduzima potrebne korake kako bi smirila stanje u Ukrajini.

'Nažalost, u mnogim područjima ne bi se moglo reći da Rusija doprinosi smirivanju stanja', rekla je Merkel u govoru u parlamentu.

'Stoga ćemo nastaviti činiti što i dosad: s jedne strane nastaviti dijalog, ali s druge strane jasno reći da po nama Ukrajina ima pravo na svoj vlastiti put razvoja. Mi to zahtijevamo. Ukrajina mora odlučiti o svojoj budućnosti", kazala je.

Merkel je kazala krajem ožujka da ju je Vladimir Putin izvijestio u telefonskom razgovoru o 'djelomičnom povlačenju ruskih snaga s istočne granice Ukrajine'.

Otad, kaže Berlin, ništa se nije dogodilo što bi potvrdilo takav razvoj događaja.

Avakov ne isključuje uporabu sile na istoku zemlje

Stanje u istočnoj Ukrajini gdje proruski separatisti drže državne zgrade u najmanje dva grada bit će riješeno u sljedećih 48 sati, a ako pregovori ne uspiju bit će upotrijebljena sila, rekao je u srijedu ministar unutarnjih poslova.

'Postoje dvije opcije: politička i pregovaračka, te sila', rekao je ministar Arsen Avakov novinarima na marginama sjednice vlade.

'Za one koji žele dijalog, predlažemo razgovore i političko rješenje. Manjini koja želi sukob ukrajinska će vlada odgovoriti silom', dodao je.

Prosvjednici na istoku Ukrajine, u Donjecku, Harkivu i Luhansku, ne priznaju legitimitet novih vlasti imenovanih nakon svrgavanja Viktora Janukoviča i traže više prava za regije, kao i održavanje referenduma o njihovu statusu.(Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene