Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Financijska kriza

Prosvjedovali tražeći ostavku premijera

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tisuće Islanđana prosvjedovale su tražeći ostavku premijera Geira Haardea i guvernera Središnje banke Davida Oddssona zbog toga što nisu uspjeli zaustaviti raspad financijskog sustava u svojoj zemlji.

Bio je to posljednji u seriji prosvjeda u glavnom islandskom gradu otkako je žestoka financijska kriza pogodila gospodarstvo zemlje.

Pročitajte i ovo Osiguranja slovačkog premijera Ima teže ozljede Atentat na premijera, svjedoci opisali trenutke užasa: "Čula sam tri ili četiri pucnja, vidjela sam da pada na pod..." Slovački premijer je u bolnici Atentat u Slovačkoj VIDEO Slovački premijer operiran: Njegov zamjenik otkrio nove detalje o Ficovu stanju

Jedan od glavnih organizatora prosvjeda, popularni pjevač Hordur Torfason rekao je da će se prosvjedi nastaviti dok vlada ne odstupi.

'Oni ne uživaju naše povjerenje i više nemaju legitimitet', kazao je Torfason obraćajući se prosvjednicima okupljenim pred islandskim parlamentom. 

>> Norveška daje zajam Islandu

>> Haarde: Island nije tražio pomoć MMF-a

>> Island kreće u žurno spašavanje svog financijskog sektora

Tri islandske najveće banke - Kaupthing, Landsbanki i Glitnir - bankrotirale su pod teretom milijardi dolara duga akumuliranog tijekom agresivne ekspanzije preko oceana, uništivši domaću valutu i prisilivši Island na traženje pomoći od Međunarodnog monetarnog fonda.

Ovoga je tjedna Island, zemlja s 320.000 stanovnika, osigurao paket od preko 10 milijardi dolara zajma od Međunarodnog monetarnog fonda i nekoliko europskih zemalja kako bi se pomoglo ponovo izgraditi slomljeni financijski sustav. 

Unatoč tome, Island se suočava s velikom gospodarskom krizom i rastom nezaposlenosti dok su mnogi Islanđani u opasnosti da izgube svoje domove i životne ušteđevine.

Islandska oporba predložila je glasovanje o povjerenju vladi, no malo je šanse da bi taj potez srušio vladajuću koaliciju koja ima solidnu većinu u parlamentu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene