Obavijesti Video Pretražite Navigacija
nezadovoljstvo se širi

Ne jenjavaju prosvjedi u Europi: "Problem je što umjesto da napravimo korak naprijed, mi radimo deset koraka natrag"

Aktualno Galerija Prosvjedi u Europi - 1 Prosvjedi u Europi - 1 Foto: DNEVNIK.hr Prosvjedi u Europi - 2 Prosvjedi u Europi - 2 Foto: DNEVNIK.hr Prosvjedi u Europi - 3 Prosvjedi u Europi - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Prosvjedi u Europi - 4 Galerija 1/4 >>
U Europi prosvjedi ne jenjavaju. U Njemačkoj štrajkaju i zaposlenici u javnom gradskom prijevozu. U Belgiji i Nizozemskoj poljoprivrednici blokiraju promet.

Francuski traktori povlače se s autocesta oko Pariza. Višetjedni prosvjed poljoprivrednika je završen. Barem zasad.

"Ne, nismo 100% zadovoljni. Sigurno je da su neke mjere poduzete, uvijek je bolje išta nego ništa, ali nećemo odustati", rekao je Guillaume Chantereyu, poljoprivrednik iz Francuske.

"Ljudima je dosta, to jasno vidimo s obzirom na razmjere mobilizacije, znamo da je razina zasićenosti dosegnula maksimum. Rezultat toga je da ako ne dobijemo što želimo, ponovno ćemo krenuti, to je sigurno", kaže Nicola Pussemier, poljoprivrednik iz Francuske.

Francuski vlada dala je niz obećanja, sada treba vidjeti hoće li ih sve i u kojoj mjeri ispuniti. Nisu samo francuski poljoprivrednici nezadovoljni.

Njihovi kolege u Belgiji blokiraju teretni promet na više graničnih prijelaza s Nizozemskom.

Pročitajte i ovo Ivan Čačić - 4 teško se diše Meteorolog Dnevnika Nove TV Ivan Čačić otkrio koje su čestice posebno opasne za zdravlje i za koje skupine

"Mi smo imali prosvjede u Nizozemskoj prošle godine i onda sam Belgijanci došli pomoći. Sada Belgijanci prosvjeduju, a mi smo solidarno došli pomoći Belgijancima s prosvjedima. Ali i kako bismo podigli ruke prema vladi Nizozemske i rekli - da, ekipa, mi smo još uvijek ovdje", kaže Johan van Enckevort, poljoprivrednik iz Nizozemske.

Ovdje su i milijuni drugih, očito nezadovoljnih Europljana, koji se bore za svoja prava. Najveće europsko gospodarstvo, ono u Njemačkoj, suočeno je s gotovo svakodnevnim štrajkovima. U raznim sektorima.

"Problem je što umjesto da napravimo korak naprijed, mi radimo deset koraka natrag. Bojim se, a to je strah i svih drugih kolega, da će ljudi otići drugdje, oni koji su još uvijek s nama. Umjesto da privlačimo nove ljude, mi ćemo prepustiti ljude drugim sektorima. To bi bilo fatalno", kaže Frank Kuebler, vozač autobusa u Njemačkoj.

Pročitajte i ovo Sanacija tramvajske naponske mreže Stanje sanirano oko 18:30 Tramvaji ne voze centrom Zagreba: Kod Glavnog kolodvora oštećena je naponska mreža

Najnoviji štrajk upozorenja zaposlenih u javnim gradskim prijevozima trajat će 24 sata. Ne postignu li nadležni dogovor s radnicima, autobusi i tramvaji diljem Njemačke mogli bi ponovno stati. Na dulje razdoblje, izvijstila je reporterka Dnevnika Nove TV Jasmina Bojić. 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene