Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pozivaju EU na reakciju

13 dana štrajkala je glađu: Oporbena čelnica jedva je hodala, s pozornice se obratila prosvjednicima - "Ispričavam se..."

Aktualno Galerija Prosvjed u Beogradu Prosvjed u Beogradu Foto: Dnevnik Nove TV Prosvjedi u Srbiji - 1 Prosvjedi u Srbiji - 1 Foto: Dnevnik Nove TV Prosvjedi u Srbiji - 2 Prosvjedi u Srbiji - 2 Foto: Dnevnik Nove TV Prosvjedi u Srbiji - 3 Prosvjedi u Srbiji - 3 Foto: Dnevnik Nove TV +0 Prosvjedi u Srbiji - 4 Galerija 1/5 >>
U Beogradu se već 13. dan za redom organiziraju prosvjedi protiv Aleksandra Vučića i izborne krađe. Ulice glavnog grada Srbije preplavili su oporbeni čelnici, studenti, profesori i svi oni koji se protive malverzacijama tijekom izbora i traže nove.

Ne pristajemo! To su i danas tisuće građana Srbije s beogradskih ulica poručile Aleksandru Vučiću. Izbori su, tvrde, bezočno pokradeni i traže od međunarodne zajednice da reagira i pomogne im. Prosvjed je protekao mirno.

"Vučiću lopove!", orli se danas beogradskim ulicama.

Građani Srbije su na ulicama već 13. dan za redom. Smatraju da su izbori pokradeni i s time se ne mire.

"Poanta je da ne odustajemo, da ne damo naše glasove", jasno je rekla jedan od sudionica prosvjeda.

Pročitajte i ovo Marija Goatti Sve će se i snimati Zbog dočeka Nove godine policija angažirala dodatne snage: "Bit ćemo svugdje, i vidljivi i nevidljivi"

"Jednog dana naša djeca, unuci, praunuci će gledati tko je šta u kom trenutku rekao i gdje je bio", tvrdi Nikola, prosvjednik iz Beograda.

Borba za poštene izbore

13 dana je i nositeljica najveće oporbene liste štrajkala glađu. Usprkos silnim apelima da opasno ugrožava svoje zdravlje Marinika Tepić ostala je ustrajna da izdrži do današnjeg okupljanja građana. Svojim je činom, kaže, željela je upozoriti na silne nepravilnosti koje su zabilježili i domaći, ali i međunarodni promatrači. Iako vidno iscrpljena, građanima se uspjela kratko obratiti.

"Ispričavam se prvo što ne mogu, a i nemam puno toga da vam kažem. Jedino što mogu je da sam već sve rekla i da ovdje izbori moraju biti poništeni", izjavila je Tepić.

Skup je simbolično počeo pored Terazijske česme koja je devedestetih bila mjesto na kojem su studenti masovno prosvjedovali i protiv Miloševićeva režima. Danas s tog mjesta traže pomoć i podršku Europe.

"Pozivamo međunarodnu zajednicu da ne šuti na izveštaje svojih promatrača. Ljudi iz međunarodnih misija su vrlo jasno rekli, pa oni kažu da to nikad u životu nisu vidjeli", zgrožen je bio Radomir Lazović iz koalicije Srbija protiv nasilja.

Pročitajte i ovo Konfeti Doček 2024. godine Na ulice izlazi vojska policije: Svijet se priprema za najluđu, ali i najopasniju noć u godini

"Pogledajte koliko je izbijelila na suncu. Izbjelila je onoliko koliko je oslabila podrška Europskoj uniji. Zato što ste s pravom ljuti, zato što naši prijatelji iz Europe ne kritiziraju dovoljno režim Aleksandra Vučića", izjavio je Srđan Cvijić, kontrolor na izbornom mjestu.

Traže poništenje izbora

Vlast nepravilnosti, kažu, više ni ne skriva.

"Da su toliko bahati da se više i ne pretvaraju da nas varaju nego se snimaju i objavljuju na društvene mreže kako glasaju u gradovima u kojima ne žive", rekao je Oliver Tošković, sveučilišni profesor iz Beograda.

"Zemlja koja uvozi glasače, a izvozi svoju djecu nema budućnost. Zemlja u kojoj vlast pušta kriminalce na slobodu, a uhićuje studente nije zemlja u kojoj želimo živjeti", izjavio je Miroslav Aleksić, član koalicije Srbija protiv nasilja.

Jedni od pokretača prosvjeda su i studeni, a među njima je i Emilija Milenković, predstavnica studenata.

Pročitajte i ovo Blagdanski stol Pune tržnice Posljednje pripreme za doček Nove godine: Redovi ispred mesnica, cijene veće i do 55 posto

"2012. g. sam imala 10 godina. Danas imam 21 i ne znam šta znači živjeti u normalnom društvu", izjavila je.

Oporba od Ustavnog suda traži poništenje izbora i još uvijek dvoji hoće li prihvatiti osvojene mandate.

"Prihvataćanje mandata bi suštinski značilo prihvaćanje rezultata izbora", tvrdi Bojan Pajtić.

Vučić pak, kao da se ništa ne događa, najavljuje konstituiranje skupštine u siječnju. U međuvremenu primio je kao jedini europski čelnik uz Orbana, novogodišnju čestitku Vladimira Putina.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene