Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Lokalni izbori u Turskoj

Oduzet mandat kurdskom gradonačelniku u Turskoj pa su uslijedili prosvjedi i uhićenja

Prosvjedi i uhićenja u Turskoj nakon što je oduzet mandat kurdskom gradonačelniku
Prosvjedi i uhićenja u Turskoj nakon što je oduzet mandat kurdskom gradonačelniku Foto: Afp
Nakon lokalnih izbora u Turskoj, uslijedile su demonstracije zbog sprječavanja kurdske stranke da preuzme vlast.

Turske vlasti privele su 89 ljudi diljem zemlje jer su se pridružili "neodobrenim" demonstracijama, objavio je ministar unutarnjih poslova Ali Yerlikaya u srijedu na platformi X.

Prosvjedi u jugoistočnoj Turskoj i pokrajini Izmir uslijedili su nakon što je izborno tijelo donijelo odluku kojom onemogućava novoizabranom gradonačelniku iz prokurdske Stranke narodne jednakosti i demokracije (DEM) u jugoistočnom gradu Vanu da preuzme svoju dužnost.

Pročitajte i ovo Potres u Crnoj Gori Jačine 4,7 stupnja Novi potres zatresao Crnu Goru, osjetio se i u Hrvatskoj i BiH: "Baš je jako zatreslo, trajalo je desetak sekundi"

Abdullahu Zeydanu uskraćen je mandat iako je izabran za gradonačelnika na nedjeljnim lokalnim izborima s oko 55 posto osvojenih glasova, priopćio je DEM.

Ta pozicija pripast će kandidatu vladajuće Stranke pravde i razvoja (AKP) Recepa Tayyipa Erdogana. Njihov kandidat bio je drugi na izborima s oko 27 posto podrške birača.

Pročitajte i ovo Vladimir Dugalić Iustitia et pax Oglasili se biskupi oko izbora: Poručili građanima da se ne daju zavesti, imaju poruku i za Milanovića

Glavna oporbena stranka lijevog centra, Republikanska narodna stranka (CHP), koja je bila prva na nedjeljnim izborima u povijesnom udarcu Erdoganovom AKP-u, osudila je odluku i pozvala na njeno poništenje.

Lokalno izborno povjerenstvo navelo je da Zeydan ima kriminalni dosje i da se nije trebao kandidirati na izborima, objavila je državna novinska agencija Anadolija.

Njegova stranka objavila je da su obaviješteni o odluci tek nakon izbora u nedjelju.

Pročitajte i ovo Jahorina ni Bosna nije što je bila Cijene na skijalištima u susjednoj zemlji odletjele u nebo! "Sad je trenutak da hitno reagiramo"

Incident podsjeća na masovna otpuštanja prokurdskih lokalnih političara 2019. godine.

Prokurdska stranka, tada pod imenom HDP, osvojila je 65 gradonačelničkih pozicija na lokalnim izborima 2019., no vlada je većinu smijenila s dužnosti zbog navodnih veza s terorizmom.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene