Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Protiv nasilja

Deseci tisuća ljudi na ulicama Beograda: "Tražimo zakone na koje se možemo osloniti"

Aktualno Galerija Prosvjed u Beogradu - 4 Prosvjed u Beogradu - 4 Foto: DNEVNIK.hr Prosvjed u Beogradu - 1 Prosvjed u Beogradu - 1 Foto: DNEVNIK.hr Prosvjed u Beogradu - 2 Prosvjed u Beogradu - 2 Foto: DNEVNIK.hr Prosvjed u Beogradu - 3 Prosvjed u Beogradu - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Marina Bešić Đukarić, reporterka Dnevnika Nove TV Galerija 1/5 >>
U Beogradu na ulicama i u petak navečer su tisuće ljudi. Blokirali su prometnice, a planiraju zaustaviti i promet na autocesti. Sve zbog nasilja koje je prošli tjedan u samo dva dana odnijelo 17 života.

Reporterka Dnevnika Nove TV Marina Bešić Đukarić prati što se događa u Beogradu. Kako je rekla, Beograd je na nogama.

"Deseci tisuća i danas su na ulicama u prosvjedu protiv nasilja. Sve je počelo u 18 sati pred zgradom Skupštine uz transparente. Prosvjednici su krenuli Ulicom Kneza Miloša", rekla je Bešić Đukarić.

"Idu prema Gazeli koja je most preko Save, žila-kucavica i koja je dio autoceste. Sve prolazi u miru, bez potrebe za policijskom intervencijom. Policija je navela ranije da neće tolerirati blokiranje autoceste jer je to prekršajno i kazneno djelo", navodi i dodaje da se oglasio i srpski predsjednik Aleksandar Vučić koji je rekao da je spreman razgovarati o zahtjevima prosvjednika.

Organizira oporba, pozvani svi građani

"Ovaj prosvjed večeras organizira oporba, no ne radi se o političkom skupu nego buntu, a pozvani su svi građani", dodala je.

"Poruka je da ne možemo više ovo trpiti, ovo je krajnji povod, imali smo stotine slučajeva prije ovog. Svašta smo prošli kao narod, mislim da je ovo krajnji slučaj da se nešto pokrene", kazao je Saša Živković, predsjednik Udruženja građana Smederevo.

Pročitajte i ovo Provjereno: Srbija prosvjeduje nakon masovnih ubojstava - 2 ISTRAŽUJE PROVJERENO Što stoji iza stravičnih ubojstava u Srbiji? "Društvo je puklo po šavovima"

"Ovo je prosvjed protiv toga, da se konačno uvede da pravosuđe i da imamo zakone na koje se možemo osloniti", poručila je Milica iz Beograda.

"Prije svega, ovo je vrlo tužno. Kao čovjek, žena, majka, liječnik. Vrlo tužno se osjećam s roditeljima, s djecom kojem više nema. Izvinite. U svemu tome tražimo, bitno je kazati jasno, glasno, sasvim otvoreno - tko je kriv za ovo cijelo stanje?", pita Mirjana Podolšak iz Beograda.

"Dakle - čovjek, ja nisam uspjela i sigurna sam da nemate ništa dobro, ništa neutralno, on vam je kao ona vreća, vreća smeća koju zaboravite baciti na terasi pa se raspadne. Kad je podignete, ona pukne i kaplje. To zlo u njemu, sve je trulo, sve je samo zlo i pokvarenost", dodaje.

Blokada prometa na Gazeli

Cilj prosvjednika je blokada prometa na jednom pa drugom dijelu autoceste tijekom dva sata. Traže smjenu ministra unutarnjih poslova i reguliranje rada pojedinih medija jer tvrde da pojedini mediji pod utjevajem vlade šire govor mržnje.

Pročitajte i ovo Cvijeće pred beogradskom školom Rok od tjedan dana Ovo je sedam zahtjeva roditelja djece iz škole gdje se dogodio masakr

Tražila se i tematska sjednica na temu sigurnosti u Srbiji. Obećana je u četvrtak. Prosvjednici navode da neće stati s akcijama dok se ne ispune njihovi zahtjevi.

Skup je najavio i predsjednik Vučić za 26. svibnja. Kaže kako će to biti njegov najveći skup kao potpora demokraciji i slobodi. Njegovi protivnici navode da je cilj skupa razjediniti ljude koji su okupljeni u očaju i strahu.

Cijeli prilog pogledajte u videu.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene