Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bliski prijatelj tvrdi

"Teorija Velikog praska Stephena Hawkinga je - pogrešna"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vizija Stephena Hawkinga o stvaranju svemira je pogrešna, tvrdi jedan od njegovih najbližih prijatelja.

Profesor Neil Turok, direktor Instituta Premeter u Kanadi, doveo je u pitanje ideje renomiranog teoretskohg fizičara i jednog od svojih najbližih prijatelja Stephena Hawkinga o Velikom prasku i postanku svemira, piše Daily Mail.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Astronomski rekord Znate li što je z8_GND_5296 ? Slika nije dostupna Nenadmašna točnost Sat koji gubi manje od sekunde u 14 milijardi godina!

Hawkingova teorija da je svemir nastao istodobno s Velikim praskom odavno je središte fizike i kozmologije. No, profesor Turok je sada objavio istraživanje koje sugerira da je Hawkingova matematika netočna i smatra kako bi znanost ponovno trebala procijeniti Hawkingove tvrdnje.

"Naše istraživanje podrazumijeva da trebamo ili potražiti još jednu sliku kako bismo razumjeli vrlo rani svemir, ili da moramo ponovno razmotriti najosnovnije modele kvantne gravitacije", rekao je Job Feldbrugge, jedan od Turokovih koautora na istraživanju.

The Times je pak, objavio kako se Hawking ne slaže s novom Turokovom teorijom.

U 80-im godinama prošlog stoljeća Hawking i professor Jim Hartle sa Sveučilišta Kalifornija u Santa Barbari, predstavili su model svemira koji nema granica u prostoru ili vremenu. Koncept je opisan u knjizi "Kratka povijest vremena" koja je diljem svijeta prodana u više od 25 milijuna primjeraka. 

Posljednjih godina Hawking je proučio odnos znanosti i religije, 2010. je napisao knjigu "Veliki dizajn" u kojoj tvrdi da prizivanje Boga nije nužno da bi se objasnilo podrijetlo svemira, tj. da Bog nije stvorio svemir.

Turok i njegovi kolege sada su ponovno ispitali Hawkingovo istraživanje koristeći nove matematičke tehnike. Profesor Turok, koji je nekoć radio s Hawkingom kao profesor primijenjenih matematika i teoretske fizike na Cambridgeu, iskoristio je nove matematike kako bi pokazao da bi se energija unutar takvog svemira mijenjala i odmah uništila samu sebe.

Profesor Turok kaže kako matematika koju su koristili nije bila poznata u vrijeme kada je Hawking proizveo svoje teorije o svemiru. Ponudio je novu teoriju, nazvanu "Big Bounce" (Veliki skok), koja sugerira da je svemir u stalnom stanju velikih praskova. Zbog toga se svemir širi, potom se "steže" na malu točku, a zatim ponovno eksplodira prema van, tvrdi profesor Turok.

75-godišnji Hawking se više od 50 godina bori protiv degenerativnih motoričkih neuroloških bolesti povezanih s amiotrofičnom lateralnom sklerozom (Lou Gehrigova bolest).

Njegova djela popularne znanosti postigla su veliki uspjeh. "Kratka povijest vremena" ostala je na listi bestsellera Sunday Timesa rekordnih 237 tjedana.
 

 

 


 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene