448066
448066
448066
448066
448066

Stvorio crnu rupu u svom laboratoriju: Hoće li ovo donijeti Nobelovu nagradu najvećem umu današnjice?

Zahvaljujući radu svog izraelskog kolege, Stephen Hawking mogao bi konačno dobiti Nobela.

 
 
 
 
Crna rupa, ilustracija (Foto: Guliver/Thinkstock)
Crna rupa, ilustracija (Foto: Guliver/Thinkstock)

Kad se govori o crnoj rupi, većina će vrlo vjerojatno automatski pomisliti na masivne međuzvjezdane nakupine tko zna čega, koje su toliko guste da ne propuštaju ni svjetlost.

Jedan od rijetkih koji tvrde da crne rupe možda i nisu tako crne, odnosno da ipak propuštaju bar malo svjetlosti, bio je Stephen Hawking 1974. godine.

Izraelski znanstvenik Jeff Steinhauer sada tvrdi kako je uspio u svom laboratoriju stvoriti crnu rupu, zajedno s 'malo svjetlosti' koju ona propušta.

Tehnički, nije baš stvorio crnu rupu već jednu analogiju crnoj rupi, no dovoljno je to da povuče određene paralele i stvori zaključke koji bi Stephenu Hawkingu donijeti Nobelovu nagradu.

Ono što je Steinhauer uspio dobiti u svom laboratoriju zove se Hawkingova radijacija.

'Mislim da ovo dokazuje točnost Hawkingovih izračuna', rekao je Steinhauer.

Detalje njegova rada pročitajte ovdje.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se