Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Premijerka odbila dati novac za izbore

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ukrajinska premijerka Julija Timošenko izjavila je kako ne kani dati novac za održavanje prijevremenih izbora koje je sazvao ukrajinski predsjednik, rekavši da je novac potrebniji za suzbijanje posljedica globalne novčarske krize.

Predsjednik Viktor Juščenko, nekoć saveznik Timošenko u Narančastoj revoluciji 2004. a danas njezin žestok suparnik, raspustio je prošli tjedan parlament i sazvao nove izbore za 7. prosinca. Juščenko je rekao da su premijerkine 'ambicije' uzrok raspada prozapadne 'narančaste' koalicije u parlamentu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna EU traži njezino oslobađanje Sporazum EU-a i Ukrajine propao zbog slučaja Timošenko Slika nije dostupna Juščenko prihvatio Timošenko za premijerku

Timošenko je pozvala predsjednika da opozove izbore, a njezin stranački blok pokrenuo pravni postupak kako bi se zaustavila njihova priprema. Nekoliko njezinih pristaša upalo je u prostorije Državnog izbornog povjerenstva i sukobilo se s policijom.

Vijeće za nacionalnu sigurnost, kojim predsjeda Juščenko, naredilo je Vladi da iz pričuve izdvoji 417 milijuna hrivnja (85 milijuna dolara) za financiranje izbora.

No Timošenko odbija izdati Vladino odobrenje.

'Kad brojimo svaku kopjejku, kad je svaka hrivnja ključna za borbu protiv svjetske financijske krize, pola milijarde hrivnja za posve nepotrebne izbore nije ništa drugo nego ponašanje protiv nacionalnih interesa', rekla je Timošenko.

'Prijevremeni izbori su katastrofa za Ukrajinu i njihovo financiranje nema nikakve logike. Novac u pričuvi služi za prevladavanje prirodnih nepogoda, a ne za to da ih se izazove', dodala je.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene