Obavijesti Video Pretražite Navigacija
EU traži njezino oslobađanje

Sporazum EU-a i Ukrajine propao zbog slučaja Timošenko

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Summit koji je trebao približiti Ukrajinu europskoj matici u ponedjeljak je propao nakon što je EU objavio da neće potpisati važan politički i trgovački sporazum dok Kijev ne riješi slučaj zatvorene ukarajinske oporbene čelnice Julije Timošenko.

Pregovori o sporazumu, koji je trebao stvoriti zonu slobodne trgovine i uspostaviti dublje veze, završeni su, ali je predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy rekao da će potpisivanje i ratificiranje sporazuma s Ukrajinom 'ovisiti o politčkim okolnostima'.

Summit EU-Ukrajina, kojim su povodom Van Rompuy, predsjednik EK-a Jose Barroso i povjerenik za proširenje Štefan Fuele doputovali u Kijev, bio je pripreman četiri godine i trebao je obilježiti početak novog strateškog odnosa između EU-a i Ukrajine koja je integraciju u europsku maticu učinila svojim prioritetom.

'Snažno smo zabrinuti prvenstveno zbog rizika politički motiviranog pravosuđa u Krajini. Suđenje Timošenkovoj je najistaknutiji primjer', rekao je Van Rompuy ukrajinskom predsjedniku Viktoru Janukoviču.

No europski čelnici u dvosatnom razgovoru Janukoviča nisu uspjeli uvjeriti da popusti i oslobodi Timošenko.

Janukovič je unatoč zastoju u odnosima rekao da je Ukrajina još uvijek predana europskoj integraciji. 'Sporazum o pridruživanju bit će ključan trenutak eurointegracijskog puta naše zemlje', rekao je čelnicima EU-a.

Julija Timošenko u listopadu je osuđena na sedam godina zatvora za zlouporabu ovlasti, što je odmah izazvalo ljutnju EU-a koji smatra da je riječ o političkoj presudi i već je otkazao posjet ukrajinskog predsjednika Bruxellesu.

Timošenko je osuđena jer je u vrijeme dok je bila predsjednica vlade ugovorila plinske sporazume s Rusijom za koje se smatra da su bili štetni za Ukrajinu. (Hina)

Pročitajte i ovo Legija Sloboda Rusiji Cezar ima poruku za cara Zapovjednik ruskih legionara koji napadaju Rusiju: "Idemo u rat, umarširat ćemo u Moskvu!" Mike Johnson Predviđaju iste iznose za obje zemlje Američki Kongres glasat će o pomoći Izraelu i Ukrajini

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene