Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rusija ostvarila cilj

Prekid vatre u Ukrajini: 'Putinova pobjeda i najmanje zlo'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Putin je pobijedio jer je postigao da predsjednik Petro Porošenko pregovara s dvjema samoproglašenim separatističkim pokrajinama 'Republikom Doneck' i 'Republikom Luhansk', smatra dio analitičara.

Prekid vatre između vlasti u Kijevu i proruskih pobunjenika pobjeda je, barem privremena, ruskog predsjednika Vladimira Putina, dok je za sukobima financijski iscrpljenu Ukrajinu najmanje zlo, ocjenjuju u ponedjeljak analitičari.

Pročitajte i ovo Prosvjednici u Moskvi Stroga cenzura VIDEO Zbog prosvjeda žena vojnika u Moskvi reagirala policija: Privedeno na desetine novinara Ruski vojnik ispred nuklearne elektrane u Zaporižju 172. dan rata Dramatično upozorenje iz Ukrajine: ''Nuklearni terorizam Rusije u svakom trenutku može završiti s neslućenim posljedicama''

Potpisani prekid vatre pobjeda je Moskve jer su proruski pobunjenici uz rusku pomoć stekli vojnu nadmoć koja se pretvara u političku i jer je Kijev s njima prisiljen pregovarati, ocjenjuju politolozi.

'To je bio Putinov cilj od početka: dobiti poluge kojima će svoje uvjete diktirati Ukrajini ne samo na istoku zemlje već i cjelokupnu (njezinu) politiku', ocjenjuje politologinja Maria Lipman.

'Putin je pobijedio jer je postigao da predsjednik Petro Porošenko pregovara s dvjema samoproglašenim separatističkim pokrajinama 'Republikom Doneck' i 'Republikom Luhansk'', drži Stanislav Belkovski s Instituta za nacionalnu strategiju.

Ako se prekid vatre održi mogao bi ratificirati gubitak ukrajinskog nadzora nad područjima koja danas drže proruski pobunjenici na istoku Ukrajine, ocjenjuju analitičari. Prekid vatre potpisan u petak u Minsku sadrži prijeporne točke podložne različitim tumačenjima, primjerice 'specijalni status' i nadzor granica.

Druge točke neće se lako moći provesti, primjerice 'povlačenje ilegalnih oružanih formacija, vojne opreme i plaćenika iz Ukrajine'. Sporazum je 'remekdjelo diplomacije jer odgovara svim stranama u sukobu i ne nameće nikakvu obvezu nikome', ironizira u ponedjeljak ugledni ekonomski list Vedomosti iz Moskve.

'Idući će dani biti ključni'

Za neovisni list Novije Izvjestija provedba je upitna jer tekst nisu potpisali ni ruski ni ukrajinski predsjednik.

Analitičar Volodimir Fesenko iz Centra za političke studije Penta u Kijevu veseli se što istočne pokrajine ostaju u sastavu Ukrajine odredbom o 'specijalnom statusu' što on tumači kao velik ustupak Kijevu. Ali tako ne misli Igor Plotnicki, jedan od vođa separatista koji je već u nedjelju taj status doveo u pitanje tvrdeći da sporazum ne znači da se pobunjenici odriču prava na neovisnost.

Mišljenja su oprečna i u pogledu održivosti prekida vatre. Tako ukrajinski politolog Volodimir Gorbač ocjenjuje da je 'prekid vatre trebao objema stranama', pa tako Kijevu koji je imao 'velike gubitke, treba vremena da se pripremi za novu fazu sukoba'. Gorbač vjeruje da je prekid vatre predah za razmjenu zarobljenika i drži 'da je potpuni prekid vatre nemoguć'.

Dmitrij Orlov, savjetnik u Kremlju ne predviđa nov sukob idućih mjeseci no drži da će obje strane iskoristiti predah da 'ojačaju svoj vojni potencijal, a napose ukrajinska strana zbog pretrpljenih gubitaka'. Ruski list Vedomosti piše da prekid vatre ne stvara uvjete za rješenje sukoba, ali ističe 'bolji je i krhki prekid vatre nego veliki rat s mnoštvom žrtava na objema stranama'. U Moskvi prekid vatre pozdravljaju kao Putinovu pobjedu, a u Kijevu kao najmanje zlo.

'Kijevu je u interesu da se prekid vatre produlji, alternativa je velika ruska agresija i opasnost da se sukob prelije na druge pokrajine', kaže Volodimir Fesenko.

Kijevu 'treba vremena da ponovno naoruža ukrajinske snage', napisao je na svome blogu Juri Lucenko, savjetnik ukrajinskog predsjednika dajući jasno na znanje da je vojna opcija još otvorena. Napisao je da će Kijev zauzeti separatistička uporišta Doneck i Luhansk 'kada bude imao snažnu vojsku i ekonomiju'.

Međunarodni monetarni fond upozorio je prošli tjedan Kijev da njegova pomoć u visini 17 milijarda dolara možda neće biti dovoljna ako se oružane borbe nastave.

Separatisti predali 1200 zarobljenika

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko posjetio je u ponedjeljak istočnu luku Mariupol kako bi pokazao solidarnost s građanima tog grada koji se našao u ratnoj zoni i obećao je da će ga Kijev braniti od proruskih separatista.

'Ovo je naš ukrajinski teritorij i nećemo ga nikome dati', napisao je Porošenko na svom profilu na Twitteru.

Po dolasku u taj grad s 500.000 stanovnika, koji je važan za izvoz ukrajinskog čelika, Porošenko je rekao: 'Naredio sam (vojsci) da osigura obranu Mariupola... s bacačima raketa, tenkovim i potporom iz zraka... Neprijatelj će pretrpjeti težak poraz.'

Proruski separatisti otvorili su vatru na ukrajinske vojnike pred Porošenkov dolazak u istočnom predgrađu Mariupola. Separatisti su dosad predali ukrajinskoj strani više od 1.200 ratnih zarobljenika u skladu sa sporazumom o primirju, kazao je Porošenko.

Prema sporazumu postignutom u petak, dvije strane moraju razmijeniti sve ratne zarobljenike.(Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene