Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pregovori o Siriji

SAD i Zapad očekuju skroman napredak

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uspjeh multilateralnih razgovora o Siriji na kojima će se licem u lice susresti regionalni suparnici Iran i Saudijska Arabija mogao bi se mjeriti samim time da se sudionike zadrži za pregovaračkim stolom, kazali su u četvrtak diplomati ne izražavajući nikakva veća očekivanja od sutrašnjeg sastanka.

"Američki dužnosnici ne očekuju da će bečki sastanak donijeti veliku prekretnicu i ocjenjuju da će već samo zadržavanje igrača za pregovaračkim stolom predstavljati umjereni uspjeh, napose ako im još uspije spriječiti propast razgovora", prenosi Reuters diplomatski izvor.

Pročitajte i ovo Napad na Izrael Napeta situacija Iran je Americi poslao jako opasnu poruku: "Povučete li jedan potez..." Iranska vojska zaplijenila teretni brod Eskalacija sukoba? VIDEO Iranski komandosi zauzeli brod povezan s Izraelom, brzo stigao odgovor: ''Snosit će posljedice''

Predstavnici iz više od desetak zemalja pristižu u Beč u najnovijem pokušaju da u četvrtak i petak iznjedre okvir za okončanje četverogodišnjeg građanskog rata u Siriji u kojem su SAD i njegovi zapadni i arapski saveznici u potpunom raskoraku sa Rusijom i njezinim regionalnim pristašama, uključujući Iran, oko rješavanja ratnog sukoba.

Pregovorima u četvrtak navečer prethodi sastanak američkog državnog tajnika Johna Kerryja s iranskim ministrom vanjskih poslova Mohamadom Džavadom Zarifom, koji prvi puta sudjeluje na razgovorima na visokoj razini o Siriji, te ruskim šefom diplomacije Sergejom Lavrovom i kolegama iz turske i Saudijske Arabije. Washington, kako je kazao Kerry, uz sve snažniju potporu umjerenim pobunjenicima koji se bore protiv sunitskih ekstremista iz redova Islamske države, također pojačava diplomatske korake u cilju rješavanja sirijskog sukoba.

Amerika spremna na dosad nezamislivo u Siriji

Pregovori u bečkoj palači bit će prvi sastanak predstavnika Irana i Saudijske Arabije koji razmjenjuju žestoke kritike od ožujka 2011. kada je je izbio sukob u Siriji, isprva kao pobuna protivnika vlade predsjednika Bašara al-Asada što je prerasla u složen građanski rat.

Teheran i Moskva čvrsti su Asadovi saveznici, dok Saudijci, Amerikanci i Turska izričito poručuju da Asadu nema mjesat u sirijskoj tranzicijskoj križaljci.

No, signalizirajući moguću volju prema kompromisu, zamjenik šefa iranske diplomacije Amir Abdolahaian je, kako prenose domaći mediji, kazao da "Iran je ne inzistira na tome da Asad ostane na vlasti".

Podjele između Moskve i Zapada na temu Sirije produbile su se otako se Rusija krajem rujna uključila u zračne napade na oružanu oporbu. SAD se nada da će razgovori pružiti novu prigodu da se smanje razlike u stajalištima prema postizanju političkog rješenaj sukoba.

"Ne bih očekivao previše", rekao je neimenovani visoki zapadni diplomat, ali je dodao da su "Amerikanci uvelike pojačali diplomatske aktivnosti te da je Kerry uobičajeno entuzijastičan i svojom pozitivnošću stvara dobro ozračje".

Smrt ruskog vojnika u Siriji pretvorila se u pravi misterij

Niti vodeća sirijska oporba, koja se protivi sudjelovanju Irana, niti predstavnici oružane oporbe nisu uključeni u razgovore, potvrdili su oporbeni politčari i zapovjednik pobunjenika. Asadova vlada se tek treba očitovati o sastanku. Bijela kuća je istaknula da mirovni pregovori mogu biti plodonosni jedino ako se pozovu "sve strane", dodajući da sudjelovanje Irana ne bi smjelo zasjeniti napore usmjerene na okončanje sirijske krize.

Nakon prošlotjednog susreta u Beču s ruskim, turskim i saudijskim kolegom, Kerry je kazao da postoji nada za "promjenom dinamike". Rusko ministarstvo vanjskih poslova ističe da je glavni cilj razgovora u Beču pokrenuti politički dijalog o Siriji. Moskva je već pozvala na održavanje izbora u Siriji, iako Asad i dalje prioritetnim smatra borbu protiv "terorizma". Njegova vlada sve skupine koje su joj suprotstavljene naziva teroristima.

Zapadni diplomat ocjenjuje da bi "idealni ishod bečkog sastanka bio plan sa smjernicima za naredne korake". "Nećemo u petak dobiti mirovni plan koji bi bio spreman za primjenu", rekao je diplomat. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene