Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izvješće na 70 stranica

CIA je 2000. predvidjela kako će izgledati 2015. - Provjerite što je bilo točno, a što krivo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ta predviđanja okupljena su na izvješću od 70 stranica i njima je pokriveno sve, od uzleta nanotehnologije do pada rasta i pada cijena nafte, demografskih promjena na globalnoj razini te sudbine globalne ekonomije.

Sad već daleke 200. godine, američka obavještajna agencija CIA okupila je skupinu eksperata izvan svojih krugova i dala im zadaću - baciti pogled prema budućnosti i predvidjeti kako bi 2015. godina mogla izgledati iz tadašnje perspektive.

Pročitajte i ovo Ruski i kineski ministar vanjskih poslova Strateško partnerstvo Dvije velesile ojačale veze: "Nastavljamo suradnju..." Kusturica na sastanku s Putinom usporedio hrvatske ustaše i ukrajinske banderovce U mnogo čemu su se složili Kusturica na sastanku s Putinom usporedio hrvatske ustaše i ukrajinske banderovce

Ta predviđanja okupljena su na izvješću od 70 stranica i njima je pokriveno sve, od uzleta nanotehnologije do pada rasta i pada cijena nafte, demografskih promjena na globalnoj razini te sudbine globalne ekonomije.

Petnaest godina je prošlo otad, a na samom izmaku 2015. godine, pravo je vrijeme za pogled unazad i ocjenu CIA-inog predviđanja. Evo što su predviđanja uspješno pogodila a što ne u pregledu kojeg donosi Telegraph.

Internet revolucija - ISPRAVNO

CIA-ini stručnjaci točno su predvidjeli eksploziju digitalne i mobilne tehnologije, koja je promijenila naš pogled na svijet. "Univerzalna bežična mobilna komunikacija napravit će najveću globalnu transformaciju još od industrijske revolucije", jedan je od zaključaka CIA-inih stručnjaka.

IT revolucija, predvidjeli su, imati će i političkih posljedica, a primjer tome je internet opozicija autoritarnim režimima na Bliskom istoku, odnosno pokret Arapskog proljeća.

Otvoreni su i neki novi putevi sukobljavanja nacija, ali ne na otvorenom bojištu, već u njegovoj digitalnoj verziji. Primjeri toga su cyber napadi Kine i Rusije na SAD te SAD-ovo korištenje virusa Stuxnet u sabotiranju iranskog nuklearnog programa.

Biotehnološki 'boom' - NAPOLA TOČNO

U CIA-i su bili optimistički nastrojeni prema učincima biotehnologije te su predvidjeli učestalost profiliranja osobnih genoma te transplantacije umjetno uzgojenih organa. Predvidjeli su i kloniranje životinja radi proizvodnje mesa, a nisu niti zaboravili na teroriste te su predvidjeli kako bi oni mogli proizvesti nove opasne viruse i bakterije.

Isto tako predvidjeli su da bi super bograti pomoću biotehnologije mogli živjeti još duže, no dio od navedenog i dan danas izgleda samo kao popis lijepih želja, jer ne postoji tretman za produžetak života superbogatim starijim osobama.

CIA je bila u pravu u dva predviđanja ovdje - padu cijene genomike te nastojanju da se sekvencionira DNK velikog broja korisnika zdravstvenog osiguranja u pojedinim državama u svijetu, radi povećane borbe protiv raka.

Bili su u pravu i oko genetski modificiranih usjeva, koji su se raširili globalno.

Uspon Rusije - KRIVO

CIA je predvidjela da će rusko opiranje "novom američkom stoljeću" rezultirati "najvjerojatnije" slabom Rusijom, koja bi prvenstveno bila povezana s međunarodnom diplomacijom i to putem svojeg prava na veto u Vijeću sigurnosti UN-a.

Ruski predsjednik Vladimir Putin pobrinuo se da ta predviđanja izgledaju u potpunosti promašeno. Rusija je osnažena i postala je globalni igrač, s mrežom utjecaja od Grčke do Sirije.

Umjesto predviđenih 2500 nuklearnih bojevih glava, Rusija trenutno ima njih preko 8000 tisuća. Doista 'slabo'.

CIA je promašila i u predviđanju ujedinjenja dvaju Koreja, a neuspješno su predvidjeli i smrt kubanskog legendarnog vođe Fidela Castra, koji im nije pružio to zadovoljstvo.

Globalna populacija - NAPOLA TOČNO

U izvjwešću se točno predvidjelo da će svjetska populacija narasti iznad 7 milijardi te da će njezin rast biti usporen ili čak u opadanju u Rusiji i istočnoj Europi.. U Rusiji tako, danas, ima manje stanovništva nego 2000. godine.

No CIA je bila u krivu oko loše sreće u Africi. Umjesto pada populacije usljed epidemije AIDS-a, populacija subsaharskih zemalja je narasla, a njihove ekonomije prkose svim predviđanjima.

Demografska kriza Zapada - TOČNO

CIA je točno predvidjela da će starenje stanovništva u razvijenim zemljama Zapada uzrokovati sporu krizu - od pada omjera radnika nasuprot umirovljenika, do uvoza radne snage i problema migracija stanovništva.

Financijska kriza - KRIVO

U izvještaju se predvidjela visoka razina gospodarskog rasta, no to je bilo točno samo do određene granice. Zapravo sve do globalnog financijskog sloma 2008. godine, to se još i držalo na vodi, no nakon te krize i pada globalne ekonomije, javljaju se debate oko ograničenja i mudrosti kapitalizma kao ekonomskog sustava.

U potpunosti krivo je predviđen i rast EU, za koju je CIA predvidjela da će do 2015. godine biti bogata, mirna i da će usavršavati posljednje komponente svojeg procesa integracije.

Međunarodni terorizam - NAPOLA TOČNO

Bojazan CIA-e o sve sofisticiranijim i ubojitijim terorističkim napadima postala je evidentna već 11. rujna 2001. godine. No, u CIA-i nisu mogli ni zamisliti do koje mjere će terorizam definirati globalnu vanjsku politiku Zapada u narednih 10 godina.

CIA je predvidjela eksploataciju globalizma od strane kriminalnih organizacija, pobunjeničkih skupina i narko kartela, koji bi se udruživali u velike mreže, usmjerene protiv Zapada.

U stavrnosti, stvari su možda i gore, jer teroristička organizacija takozvane Islamske države, potiče terorističke napade diljem svijeta, a financira se čitavom lepezom kriminalnih aktivnosti.

ISIS koristi kemijsko oružje ukradeno od sirijskog režćima, a proizvodi i vlastite takozvane "prljave bombe" te radi na izradi vlastitog kemijskog naoružanja.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene