Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Predsjednik Josipović u Bijeloj kući

Sve zbog Ukrajine: Novi značaj Hrvatske na karti Europe ...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska, zbog situacije u Ukrajini, dobiva novi značaj na energetskoj i geopolitičkoj karti Europe.

Predsjednik Ivo Josipović sastao se u srijedu u Bijeloj kući s američkim potpredsjednikom Joeom Bidenom. Do susreta s predsjednikom Barackom Obamom ipak nije došlo zbog novonastale situacije u Rusiji.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Rezolucija o genocidu Majke Srebrenice apeliraju: "Vučićeve prijetnje shvatite ozbiljno, hitno rasporedite NATO snage na granici" Avion kompanije Finnair "Pogodilo je zračni pormet" Optužili Rusiju da ometa GPS signal iznad dijela Europe: "Obratit ćemo se NATO-u..."

Tijekom razgovora Josipovića i Bidena, koji je trajao pola sata duže od planiranog, dominirao je vizni režim, izbjegavanje dvostrukog oporezivanja, obrambena politika i energetsko sigurnosna politika koja je zbog ukrajinske krize postala prvorazredno američko vanjskopolitičko pitanje. Hrvatska, uslijed novonastale situacije u Ukrajini, dobiva jedan novi značaj na energetskoj i geopolitičkoj karti Europe.

'Gavne teme su bile energetska sigurnost, odnosno nova pozicija Hrvatske s obzirom na događaje u Ukrajini i potreba za energetskom neovisnosti Europe te mogućnost nalazišta plina i nafte u Hrvatskoj kao i tender koji je pripremila hrvatska Vlada', izjavio je predsjednik Josipović nakon sastanka.

S Bidenom se dotaknuo i izgradnje LNG terminala na Krku te situacije u Ini. Prema neslužbenim informacijama, američka politika sukob hrvatske Vlade i MOL-a ne vidi samo kao pravni nego i kao politički problem. Bidenov savjet je, prema neslužbenim informacijama, bio da se taj spor riješi kopromisno.

Razgovarali su i o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja i viznom režimu. Problem za rješavanje tog pitanja su odnosi u američkim institucijama, odnosno povezanost viznog režima s imigracijskom politikom.

'Apsolutno sam dobio uvjeravanje da će u neko razumno vrijeme, da li je riječ o godini ili nešto više dana to pitanje na ovaj ili onaj način, dakle ili odvajanjem od pitanja imigracijske politike bilo u paketu, biti riješeno. Inače, ne postoje nikakve dvojbe da Hrvatska zaslužuje ući u bezvizni režim', kazao je predsjednik Josipović.

Ivo Josipović i Joe Biden su se dotaknuli i stanja u regiji.

Josipović se sastaje s Bidenom: 'Očekujem ukidanje viznog režima, ali i investicije'

'Ono što SAD zagovaraju, a mi smo iz vlastitih interesa suglasni, je politika otvorenih vrata. Ta politika vrijedi kako za NATO Savez tako i za EU i Hrvatsku', ustvrdio je Josipović kojemu je ovo bio drugi posjet Bijeloj kući u ovom mandatu. 

Dio sastanka bio je posvećen i stanju u Ukrajini i utjecaju tamošnjih zbivanja na jugoistok Europe. S predsjednikom je u Bijeloj kući bio i ministar obrane Ante Kotromanović. Važan dio razgovora bio je posvećen obrambenoj suradnji, sudjelovanju Hrvatske u operacijama NATO Saveza, opremi i modernizaciji hrvatskih oružanih snaga.

Amerika prati i stanje u regiji, u BiH. Za sada ne žele izlaziti s nikakvim konkretnim prijedlozima za riješavanje krize u BiH već čekaju izbore. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene