Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Predsjednik Haitija pozvao prosvjednike na smirivanje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Haitija Rene Preval u nastojanju da okonča višednevne nasilne prosvjede zbog velikog rasta cijene hrane na Haitiju pozvao je u srijedu prosvjednike da "se smire".

"Onima koji potiču nasilje naređujem da stanu jer to neće riješiti problem", rekao je Preval u obraćanju putem državne televizije i radio postaja.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Teški dani Vučić poslao čudnu poruku te rekao da će sve objasniti: "Nije mi lako reći kakve smo vijesti dobili" Slika nije dostupna motiv još nepoznat Za ubojstvo predsjednika Haitija osumnjičeni bivši kolumbijski vojnici, uhićena i dvojica Amerikanaca

"Poze", rekao je Preval prosvjednicima što na kreolskom znači "smirite se", u snimljenoj poruci iz Nacionalne palače koju štite bodljikava žica i UN-ove mirovne snage s oklopnim vozilima.

Prevalova poruka u kojoj je govorio o mogućim subvencijama za povećanje proizvodnje hrane došla je dana nakon što su prosvjednici paralizirali prijestolnicu i pokušali provaliti kroz vrata palače tražeći djelovanje vlade zbog cijena hrane.

Najmanje je pet osoba ubijeno tijekom nasilnih prosvjeda u najsiromašnijoj zemlji dviju Amerika gdje se 80 posto stanovništva snalazi s manje od dva dolara dnevno i malobrojni imaju redovan posao.

Spoj visokih cijena goriva, povećana potražnja za vodom u bogatijoj Aziji, korištenje poljoprivrednog zemljišta i uroda za proizvodnju biogoriva, loše vremenske prilike i tržišne špekulacije povisile su cijene hrane u cijelom svijetu što je u nekoliko najsiromašnijih zemalja izazvalo nasilne prosvjede.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene