Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Usprkos apelima ne posustaju

Izraelske snage dublje u pojasu Gaze

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izrael je u utorak poslao svoje snage dublje na jug pojasa Gaze, te istodobno zatražio da se spriječi ponovno naoružavanje Hamasa, kao uvjet za prekid vatre u sukobu koji traje već 11 dana i u kojem su poginule stotine Palestinaca.

Dok međunarodni napori za postizanje primirja jačaju nakon novogodišnjih praznika, izraelske snage ne posustaju, pa su tako u zračnom udaru ubijena tri Palestinca u jednoj UN-ovoj školi u pojasu Gaze, u koju su se stanovnici sklonili od sukoba, izjavili su bolnički dužnosnici. 

Pročitajte i ovo Razorena Gaza Nastavljaju se pregovori Korak do primirja u Gazi: "Izrael je sve prihvatio i sada se čeka odluka Hamasa" Kamala Harris ugošćuje člana izraelskog ratnog kabineta U ponedjeljak Potpredsjednica SAD-a sastat će se sa članom izraelskog ratnog kabineta

>> Žestoki sukobi Izraela i Hamasa

>> Tenkovi nadomak Gaze koja izgleda poput grada duhova

Izraelska tenkovska granata ubila je tri izraelska vojnika i ranila 24 u ponedjeljak u 'prijateljskoj vatri'. Nakon tog incidenta u Izraelu se pitaju trebaju li njihovi čelnici nastaviti s ofenzivom. Jedan izraelski časnik je poginuo u drugom incidentu, izgleda također od izraelske vatre, priopćila je vojska.

Izraelska vojska je priopćila da je ubila 130 militanata od subote, što ukazuje da bi ukupan broj ubijenih Palestinaca od 27. prosinca mogao biti blizu 700 Palestinski očevici izjavili su da izraelske snage prodiru u grad Khan Younis na jugu pojasa Gaze. Izraelska vojska širi i produbljuje svoju kopnenu ofenzivu koju je započela prije četiri dana protiv Hamasovih militanata nakon što sedmodnevni zračni udari nisu uspjeli zaustaviti prekograničnu raketnu vatru.

Tijekom noći nije bilo intenzivnijih sukoba na rubovima grada Gaze čiji stanovnici u strahu ne izlaze iz kuća. Palestinski liječnici su priopćili da se broj mrtvih popeo na 564. Bolnice u pojasu Gaze, koji je pod kontrolom Hamasa, izvijestile su da su većina od nekoliko desetaka mrtvih posljednih dana civili.

Izraelska vojska je priopćila da je ubila 130 militanata od subote, što ukazuje na to da bi ukupan broj ubijenih Palestinaca od 27. prosinca mogao biti blizu 700. Većina od 1,5 milijuna stanovnika pojasa Gaze suočena je s nestašicom hrane, vode i električne energije. U južnom Izraelu škole ostaju zatvorene, a stotine tisuća ljudi trče u sklonište na zvuk sirene koja upozorava na dolazeće rakete. Devetoro Izraelaca, uključujući tri civila poginula u palestinskim raketnim napadima, ubijeno je u sukobu.

Najmanje pet raketa ispaljenih iz pojasa Gaze palo je u utorak na teritorij Izraela. Jedna od njih pogodila je grad Gaderu, 28 kilometara udaljenu od Tel Aviva, priopćila je policija. U tom je napadu ozlijeđena jedna beba. Gadera se nalazi 45 km sjeveroistočno od pojasa Gaze i to je dosad najudaljenija lokacija koju su dosegle Hamasove rakete.

Izrael je u utorak postavio ključni uvjet za prekid vatre u pojasu Gaze priopćivši da neće pristati na primirje sve dok u njega ne budu uključene odredbe koje će spriječiti naoružavanje Hamasa. 'U osnovi bilo kakvog dogovora mora biti odredba koja će spriječiti Hamas da nagomilava oružje. To je ključno pitanje', izjavio je Mark Regev, glasnogovornik izraelskog premijera u odlasku Ehuda Olmerta.

Regev je rekao da je to bila Olmertova poruka u razgovorima s francuskim predsjednikom Nicolasom Sarkozyem u ponedjeljak navečer. Sarkozy, koji se nalazi na mirovnoj turneji po Bliskom istoku, sazvao je sastanke s izraelskim i palestinskim čelnicima s ciljem hitnog postizanja primirja u pojasu Gaze.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene