Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Alarmantano

Povijesna suša u SAD-u, cijene hrane naglo porasle u cijelom svijetu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki urod kukuruza i soje značajno je smanjen zbog najgore suše u proteklih pedeset godina, a cijene hrane prošlog su mjeseca globalno porasle za šest posto.

Cijene hrane na svjetskom tržištu samo su u srpnju narasle za šest posto, dok je FAO ((Međunarodna organizacija za poljoprivredu) objavila indeks za kolovoz u kojem stoji da je u prosijeku cijena žitarica porasla za 17 posto, dok je cijena šećera u prosijeku porasla 12 posto. Cijena kukuruza narasla je za 23 posto.

Pročitajte i ovo Rad trgovina i šoping-centara Podaci DZS-a Otkrivene prehrambene navike Hrvata: Pogledajte koliko trošimo na hranu, ali i koje meso najviše jedemo Računi, ilustracija CIJENE RASTU Hrvati žive sve skuplje: "To je jednostavno neminovno, ove godine možemo očekivati nešto veću stopu inflacije"

Zbog cijene kukuruza veća je i cijena goveda. Američki farmeri tvrde da je još nedavno cijena teleta bila oko 500 dolara, a sada se prodaje i po cijeni do 1.000 dalara. Cijene hrane povećavaju se i zbog kašnjenja monsuna u Indiji.

U SAD-u je uredbom propisano kako 40 posto uroda mora ići za proizvodnju biogoriva, stoga UN poziva da se da uredba za sada suspendira.

Strahuje se sada da bi se mogla ponoviti kriza s hranom iz 2008. godine, javlja Reuters. Naglasila je to i Agencija za hranu Ujedinjenih naroda upozorivši na zabrane izvoza uslijed kojih su povećane i cijene šećera u posljednje četiri godine, javlja Reuters.

'Može se dogoditi situacija kakva je bila 2007./2008. godine', rekla je Abdolreza Abbassian, ekonomistica u Organizaciji za hranu i poljoprivredu. 'Ovog puta ne smije se nastaviti s lošom politikom i utjecati na tržište restrikcijama. Ali ako se takva politika nastavi, sve je moguće, pa i ponavljanje krize', dodaje Abbassian.

>> Zbog suše poskupljuje hrana!

Američki predsjednik Barack Obama najavio je nove mjere pomoći pojedincima i poduzetnicima u 30 saveznih država kako bi preživjeli 'povijesnu sušu'. Za pomoć će se iz budžeta izdvojiti 30 milijuna američkih dolara. 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene