Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Crnogorska veleposlanica u Srbiji persona non grata

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada Srbije uskratila je gostoprimstvo veleposlanici Crne Gore u Beogradu Anki Vojvodić, potvrđeno je u Ministarstvu vanjskih poslova Srbije u četvrtak navečer, nakon što je Vlada Crne Gore priznala neovisnost Kosova.

Ministar vanjskih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je da se Vlada Srbije odlučila primijeniti oštriju mjeru prema veleposlanici Crne Gore u Beogradu, jer se priznanje neovisnosti Kosova dogodilo nakon odluke Opće skupštine UN da prihvati srbijansku inicijativu da Međunarodni sud pravde razmotri legalnost proglašenja neovisnosti Kosova, ali i zato što se radi o državi sa kojom se dijeli zajednička odgovornost za mir i stabilnost regije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Mandić nakon 13 dana štrajka glađu u bolnici Slika nije dostupna Neredi u Podgorici: Odgovorni 'Delije'?

'To je udarac koji je Podgorica nanijela našoj zemlji i Vlada Srbije je odlučila reagirati na jasan, odlučan način. Ovo je odluka koja nije usmjerena protiv građana Crne Gore. Mi želimo najbolje odnose s Crnom Gorom, ali nemamo razumijevanje za režim u Podgorici', kazao je Jeremić.

Agencije u četvrtak navečer prenose potvrdu crnogorske veleposlanice u Beogradu Anke Vojvodić da joj je u Ministarstvu vanjskih poslova Srbije uručena nota kojom joj je priopćeno da je 'persona non grata' u Srbiji.

'Nisam sigurna da je to dobar politički potez, ali kao veleposlanica svoje zemlje to stoički podnosim', izjavila je Anka Vojvodić, dodajući da će tu odluku poštivati, kao i da se nada da će odnosi Srbije i Crne Gore 'u budućnosti biti onakvi kakvi su bili do sada i da će se osiguraiti stabilnost naših država i regije u cjelini'. 

>> Crna Gora priznala Kosovo

>> Crna Gora: Neovisno Kosovo je politička realnost

Crnogorsko priznanje Kosova izaziva osude srbijanskih političara, pa je tako srbijanski ministar za Kosovo Goran Bogdanović izjavio da je odluka Crne Gore o priznanju neovisnosti Kosova nešto što je Srbija najmanje očekivala i priželjkivala, te da je to 'prvi puta u povijesti' da je Crna Gora izdala Srbiju.

Zamjenik premijera i ministar unutarnjih poslova Srbije Ivica Dačić ocijenio je da je crnogorska odluka o priznanju neovisnosti Kosova očito donesena pod pritiskom, da Crna Gora to nije morala učiniti, te da će taj potez crnogorskog rukovodstva ostaviti trajne posljedice po odnose dvije države, ali i po odnose srpskog i crnogorskog naroda.

Oporbene stranke u Skupštini Srbije su, prije no što je stigla vijest o crnogorskom priznanju Kosova, najavu priznanja označavale kao izdaju. I iz gotovo svih političkih stranaka u Srbiji stižu negativne reakcije na odluku Crne Gore da prizna neovisnost Kosova, te se ocjenjuje da ta odluka neće doprinijeti regionalnoj sigurnosti, a jedino Liberalno-demokratska partija Čedomira Jovanovića upozorava da bi Srbija trebala razmisliti kako je došla u tako veliki raskorak sa svojim susjedima.

Crna Gora neće poduzimati recipročne mjere prema Srbij

Crna je Gora pak poručila kako neće uzvratiti recipročnim mjerama Srbiji koja je protjerala crnogorsku veleposlanicu nakon što je Crna Gora priznala neovisnost Kosova.

'Crna Gora je donijela odluku o priznavanju neovisnosti Kosova u skladu sa svojim nacionalnim i državnim interesima, u cilju jačanja regionalne stabilnosti i ubrzanja procesa europskih i euroatlantskih integracija', rekao je šef crnogorske diplomacije Milan Roćen u razgovoru sa stranim diplomatima u Podgorici.

Roćen je kazao da usprkos ishitrenom reagiranju Beograda neće poduzeti recipročne mjere koje bi mogle negativno utjecati na odnose sa Srbijom. 

Veleoslanik Francuske Bernard Garanche čestitao je u ime veleposlanika zemalja članica EU Crnoj Gori na odluci i na, kako je kazao, odličnom državničkom ponašanju koje je tom prilikom pokazala, stoji u priopćenju Ureda crnogorske vlade za odnose sa javnošću. 

Američki veleposlanik Roderick Moore čestitao je crnogorskoj vladi na odluci o priznanju Kosova, dodajući da je taj postupak dokaz posvećenosti Crne Gore očuvanju i jačanju stabilnosti regije, kao i potvrda da je Crna Gora pouzdan partner SAD-a, članica EU-a i euroatlantskih institucija.


'U tom kontekstu, on je naglasio da Crna Gora dijeli viziju njegove zemlje o budućnosti zapadnog Balkana', stoji u priopćenju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene