Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svjetski ekonomski forum

WHO se sprema za crni scenarij: Moguća pandemija mogla bi uzrokovati 20 puta više smrtnih slučajeva od koronavirusa

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Svjetski čelnici koji se ovog tjedna sastaju u Davosu na Svjetskom ekonomskom forumu (WEF) trebali bi raspravljati i o zabrinutostima o potencijalu buduće hipotetske pandemije koja bi mogla uzrokovati 20 puta više smrtnih slučajeva od koronavirusa.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorila je da bi hipotetska bolest X, koja trenutačno još ne postoji, mogla uzrokovati 20 puta više smrtnih slučajeva od pandemije koronavirusa.

Objasnili su i da se radi o budućoj hipotetskoj međunarodnoj epidemiji koju uzrokuje patogen za kojeg još nije poznato da uzrokuje bolest kod ljudi.

Nepoznati skup patogena iz kojeg bi se mogla razviti bolest X je velik, ali ograničen, navodi WHO te dodaje da je vjerojatno podrijetlo patogena X zoonoza.

Pročitajte i ovo Ursula von der Leyen "osnažite svoj otpor" Von der Leyen u Davosu poručila: "Ukrajina može prevladati u ovom ratu"

Na Svjetskom ekonomskom forumu raspravljat će se i o naporima koje je potrebno provesti da bi se zdravstveni sustavi mogli pripremiti za višestruke izazove koji dolaze. O tome će na forumu, među ostalim, govoriti i šef WHO-a, generalni direktor Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Stručnjaci s Instituta John Hopkins objasnili su da takve vježbe služe za utvrđivanje snaga i slabosti zdravstvenog sustava te da je u povijesti bilo zabilježeno više takvih događaja. 

"Nedavna pandemija koronavirusa naučila nas je da brzi odgovor može spasiti milijune života. Koordinacija javnozdravstvenog odgovora nije zavjera, to je jednostavno odgovorno planiranje”, objasnili su, piše Fortune. 

Pročitajte i ovo Ilustracija Krivotvorila dijagnoze Liječnica ispisivala lažne recepte za psihotike pa ih sama podizala i konzumirala: Kod kuće joj pronašli cijeli arsenal

Desničarski krugovi negativno su reagirali na temu sjednice. Na društvenoj mreži X proširile su se osude da su se svjetski čelnici sastati kako bi raspravljali o planovima za nametanje obveznog cijepljenja, ograničavanje slobode govora, pa čak i za planiranje pandemije.

Bivša pomoćnica državnog tajnika za javne poslove Ministarstva financija SAD-a Monica Crowley objavila je tako na X-u da će "neizabrani globalisti na Svjetskom izabranom forumu održati panel o budućoj pandemiji" te da će im "upravo uoči izbora, nova zaraza omogućiti ponovno uvođenje lockdowna, ograničavanje slobode govora i uništavanje drugih sloboda. Zvuči nategnuto? Baš kao i ono što se dogodilo 2020. godine".

Društvena mreža X ogradila se od njezinih tvrdnji. 

Pročitajte i ovo Prosvjed poljskih farmera na granici s Ukrajinom postigli dogovor s vladom Od studenog blokiraju granične prijelaze: Poljski kamiondžije prekidaju prosvjed

Patogeni pod povećalom

WHO motri nekoliko prioritetnih patogena koji "predstavljaju najveći rizik za javno zdravlje zbog svog epidemijskog potencijala i/ili zbog toga što nema dostupnih protumjera ili su nedostatne", a njihov popis bit će ažuriran u prvoj polovici 2024. godine. 

Patogeni koje WHO motri uključuju ebolu, marburške viruse, krimsko-kongoansku hemoragijsku groznicu, Lassa groznicu, MERS, SARS-CoV-1 i SARS-CoV-2, nipah virus, groznicu doline Rift i virus zika.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene