Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pozivaju na cjepljenje

Zdravstveni sustav pod opterećenjem: Ambulante pune pacijenata oboljelih od korone, gripe i hripavca

Aktualno Galerija Pune ambulante - 1 Pune ambulante - 1 Foto: DNEVNIK.hr Pune ambulante - 2 Pune ambulante - 2 Foto: DNEVNIK.hr Pune ambulante - 3 Pune ambulante - 3 Foto: DNEVNIK.hr Pune ambulante - 4 Pune ambulante - 4 Foto: DNEVNIK.hr +3 Pune ambulante - 5 Galerija 1/8 >>
U prosjeku na tjedan u Hrvatskoj od korone oboli 4.000 ljudi. Uz to svakog dana prijavljuju se slučajevi oboljenja od gripe i hripavca što dodatno opterećuje zdravstveni sustav.

Od covida svaki tjedan oboli u prosjeku 4.000 ljudi, a 45 ih premine. Prijavljenih slučajeva gripe samo prvog tjedna ove godine bilo je više od 800 prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Također još ne jenjava ni epidemija hripavca koji može biti koban pogotovo za manju djecu.

Pročitajte i ovo Požar u stanu u Splitu - 3 Gasilo 10 vatrogasaca FOTO Izbio požar u stanu: Ozlijeđene dvije osobe

Stoga su čekaonice u ambulantama i bolnicama pune pacijenata koji traže liječničku pomoć zbog infektivnih i bakterijskih bolesti dišnih puteva. Liječnicima obiteljske medicine posao se ovih dana udvostručio, a slično je i na hitnim prijemima.

"Dosda nam je obim popovećan, mogureći poduplao se u odnosu na ljeto i jesen, kao što znamo zima je i tada su najčešće bolesti respiratornog sustava", izjavila je liječnica obiteljske medicine Vedrana Tudor Špalj.

Pročitajte i ovo Ilustracija Izvijestio AZTN Poznati trgovački lanac dobio kaznu od 30.000 eura: Pogledajte o čemu je riječ

Liječnici također upozoravaju kako ne treba zaboraviti na mogućnost cjepljenja koje može biti spasonosno.

"Cjepljenje kao mjera prevencije protiv gripe, docjeplivanje protiv covida, također trudnice, ukućani, tek rođenih beba i dojenčadi koje nisu redovno cjepljeni da se docijepe protiv hripavca", izjavila je dr. Andrea Petaros Šuran, voditeljica Odjela za epidemiologiju NZZJZ PGŽ.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene