Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Došlo je vrijeme da polože račune'

VIDEO Poslušajte Šešeljev govor dočekan stihovima 'Sprem'te se, sprem'te četnici!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vojislav Šešelj pozvao je u Beogradu svoje pristaše da se okupe protiv aktualne vlasti i ocijenio kako je snaga radikala u tome što je u Srbiji još uvijek više od 50 posto građana protiv EU. Pohvalio se da je 'rasturio Haaški sud' i 'ostavio zvijer da krvari'.

Prije početka skupa nazvanog “Povratak pobjednika”, s razglasa su puštane četničke pjesme, a okupljeni su, uz transparente i fotografije Šešelja i ruskog predsjednika Vladimira Putina, nosili stranačke zastave, bedževe i majice sa Šešeljevim likom.

Pročitajte i ovo Vojislav Šešelj (Foto: Pixell) nema reakcija na istup Zastupnica Šešeljevih radikala hrvatskog predstavnika u parlamentu nazvala ustašom Vojislav Šešelj (Foto: AFP) Kritike na račun Šešelja Srbija: DS i LSV najavili da neće dopustiti radikalima da "ponove Hrtkovce"

Izlazak haaškog optuženika i vođe Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislava Šešelja na pozornicu dočekan je pjesmom “Sprem’te se, sprem’te četnici” i navijačkim bakljama.

“Kako sam vam i obećao prije 12 godina - rasturio sam Haaški tribunal, a ranjena zvijer je ostala krvariti, ali su tamo i dalje naši sužnji i sudi im se samo zato što su Srbi”, rekao je Šešelj, ocijenivši da se drakonske kazne u Den Haagu izriču samo Srbima, ali ne i Hrvatima i Muslimanima, dok su “svi Šiptari oslobođeni”, a “ovaj izdajnički režim ništa ne radi da to promijeni”.

Ocijenivši da su u Srbiji na vlasti izdajnici koji su iznevjerili srpske nacionalne interese i “dodvoravaju se Amerikancima”, Šešelj je rekao da Srbija treba imati jasan pravac “hoće li na Istok ili na Zapad” i pozvao da se okrene Rusiji, optuživši predsjednika Tomislava Nikolića i premijera Aleksandra Vučića da “glume privrženost Rusiji”, dok “žure u EU”.

“Nitko tko srpskom narodu želi dobro ne želi u EU jer tamo su naši neprijatelji. Od 28 članica 23 su priznale neovisnost Kosova i Metohije”, istaknuo je Šešelj.

Na skupu za Šešelja oko 3.000 ljudi: 'Izbacili su me iz Haaga zbog bezobrazluka. Kažu da takvo čudovište nisu vidjeli'

Vođa radikala ocijenio je da su se u Srbiji od 2000. jedna za drugom “smjenjivale loše vlade”, a da je aktualna “najgora iako je čine naši dojučerašnji najbliži suradnici i suborci”.

“Izdali su, ali je došlo vrijeme da polože račune”, rekao je Šešelj i pristašama najavio da će “već sljedeće godine imati nove izbore”, pozivajući ih da se konsolidiraju, politički ojačaju, vrate članstvo koje je napustilo SRS i okupe nove pristaše.

“Još uvijek je više od 50 posto građana protiv EU, i to je naša snaga. Krenimo sad u pobjednički marš kroz Beograd, da se ni jedan cvijet, nijedan izlog ne polomi i ništa ne desi, da pokažemo kakvi smo i koliko dostojanstveni”, pozvao je Šešelj pristaše s kojima je krenuo u mimohod središnjim gradskim ulicama, u kojima je bio blokiran promet.

Nikolić i Vučić su, nakon Šešeljeva dragovoljng odlaska u Den Haag u veljači 2003. nastavili voditi Srpsku radikalnu stranku, ali su u rujnu 2008. izdvojili frakciju iz koje je nastala Srpska napredna stranka.

Nikolić je na izborima 2012. pobijedio Borisa Tadića, a naprednjaci su, dvije godine kasnije, pobjedom na izvanrednim izborima u ožujku 2014. sa socijalistima i nekoliko manjih stranaka formirali vladu s premijerom Aleksandrom Vučićem na čelu.

Haaški sud je pustio u četvrtak Šešelja privremenu slobodu zbog lošeg zdravstvenog stanja, ali bez presude nakon 11 i pol godina provedenih u pritvoru pod optužbom za ratne zločine u BiH i Hrvatskoj, te protjerivanje nesrpskog stanovništva s područja BiH i Vojvodine. Šešelju nije uvjetovano da ne smije javno nastupati i baviti se politikom, a vlada Srbije jamčila je da će osigurati njegov povratak u Den Haag na zahtjev ICTY-a.

Po ocjeni neovisnih analitičara, Šešelj i SRS ne mogu ozbiljnije utjecati na promjenu političke scene. Kako je za Hinu ranije ocijenio politički analitičar iz Beograda Cvijetin Milivojević, skoro 12-ogodišnje odsustvo iz političkog života Šešelja je značajno udaljilo od realnosti, a ”neke ideje poput priče o velikoj Srbiji više nisu tema na domaćoj političkoj sceni”. Milivojević kaže da u ovom času “maksimalan domet vođe radikala i njegove SRS može biti da pređu izborni prag, ali ne mnogo više od toga”. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene