Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dramatična akcija u Sloveniji

Branitelj planirao napad bombama zbog slovenske blokade pregovora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Vlaku na liniji Beograd - Zürich, koji je prolazio kroz Sloveniju, sinoć se odigravala prava drama nakon dojave kako jedna ili više osoba u vlaku imaju bombe. U Ravnateljstvu policije su nam potvrdili kako se radi o Hrvatu J.Z. koji je htio izazvati incident, nezadovoljan slovenskom politikom prema Hrvatskoj.

Spomenuti muškarac bivši je hrvatski branitelj, koji je bio i u srpskom zarobljeništvu, a Krunoslav Borovec iz Ravnateljstva policije rekao nam je kako je naoružan u Sloveniju krenuo, čini se, zbog izrazitog nezadovoljstva slovenskom politikom i odnosom Slovenije prema Hrvatskoj na putu u EU. Zbog sličnog djela veće je istjeran iz Njemačke u koju ima zabranu ulaska. Prema neslužbenim informacijama, 59-godišnji muškarac ima psihičkih problema, odnosno boluje od PTSP-a.

Pročitajte i ovo Turistički vlakić, ilustracija Policija objavila detalje Fantomski turistički vlakić: Nije vozio nijedan dan, a poduzetnik uzeo više od 32.000 eura Ilustracija Veliki problem Slovenci uputili neobičan zahtjev zbog brojnih turista koji će ići prema Hrvatskoj: "To su zatražili prvi put"

>> Kosor: Osuđujemo svaki ekstremizam i prijetnje nasiljem

Akcija počela u Dobovi

Muškarac je izjavio kako nije sam pa je akcija nastavljena u Ljubljani Drama je počela na graničnom prijelazu u Dobovi, kad je tijekom pregleda putnika, jedan od njih pred policijom izvadio bombu i pokušao izvaditi osigurač, no policajac je tada skočio na njega i spriječio ga u naumu. Nakon privođenja, isti im je muškarac rekao kako u vlaku ima još bombi. Slovenski su policajci potom automobilom krenuli za vlakom te ga zaustavili, zadržali i pregledali u Sevnici te su u jednom od kupea pronašli još četiri bombe, koje je osumnjičenik držao u prtljazi. Muškarac je policiji također rekao kako nije sam te je akcija nastavljena u Ljubljani. No, kako su priopćili iz ljubljanske policije, u vlaku nije pronađena osoba ni sredstva koja bi predstavljala prijetnju sigurnosti.

Pojačana zaštita Boruta Pahora i institucija

'Prema dosadašnjim saznanjima, vrlo je vjerojatno da je namjeravao aktivirati bombe pred važnijim državnim ustanovama u Ljubljani i to onda kad bi mimo njih prolazio neki istaknuti političar', izjavio je na izvanrednoj konferenciji za novinare ravnatelj slovenske policije Janko Goršek. Slovenski mediji pozivajući se na neslužbene informacije navode da je cilj mogućeg atentata bio premijer Borut Pahor. Slovenska policija zbog tog je događaja pojačala zaštitu predsjednika slovenske vlade i važnijih državnih ustanova. Neimenovani hrvatski državljanin, za kojega i slovenski mediji navode da je razvojačeni branitelj s PTSP sindromom, kojemu je zabranjen ulazak u Njemačku, poslijepodne ili sutra bit će priveden pred istražnog suca, a prijati mu višegodišnja zatvorska kazna, prenijeli su slovenski mediji u subotu rano poslijepodne.

Blokada željezničke stanice u Ljubljani

Opsežna pretraga vlaka i blokada kolodvora uslijedila je sinoć oko 21 sat na ljubljanskoj željezničkoj postaji, uz sudjelovanje specijalne policije, pasa tragača te desetak policijskih vozila i jedanog helikoptera. 'Informacija da se je u vlaku zadržana osoba koju se traži radi navedenog kaznenog djela, zasad nije potvrđena', izvijestila je ljubljanska PU, a prenose slovenski mediji te se napominje kako će više informacija o događaju biti poznato u popodnevnim satima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene