Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sumnje sve jače

Jaser Arafat otrovan polonijem?!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sumnje da je Jaser Arafat bio otrovan sve su jače. Švicarski znanstvenici otrkili su povišene razine radioaktivnog polonija u Arafatovim ekshumiranim ostacima.

Moguće je da je Jaser Arafat, dugogodišnji vođa palestinskog naroda, bio otrovan radioaktivnim elementom polonijem 210, piše britanski časopis The Lancet koji je u subotu objavio rezultate istraživanja švicarskih znanstvenika.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Želi istinu Arafatova udovica podiže optužnicu protiv osobe koja je otrovala Jasera Slika nije dostupna Bivši ruski premijer izašao iz bolnice

Znanstvenici sveučilišta u Lausanneu su analizirali uzorke mrlja krvi, urina i sline na Arafatovoj odjeći i četkici za zube i ustanovili visoku razinu spomenutog radioaktivnog elementa. ŠvicRadioarski znanstvenici su odlučili istražiti okolnosti njegove smrti potaknuti istragom Al Jazeere, nakon čega je Arafatovo tijelo u studenom 2012. ekshumirano.

>> Ako se dokaže trovanje Arafata, Palestinci će se obratiti ICC-u

'Mogu potvrditi da smo izmjerili neobjašnjivo povišenu razinu polonija 210 u osobnim stvarima Jasera Arafata koje su sadržavale mrlje od bioloških tekućina i izlučevina', kazao je Francois Bochud, direktor instituta za radiofiziku u Lausanneu.

Arafat je obolio u listopadu 2004., a simptomi su bili brojni, od mučnine do bolova u abdomenu. Unutar nekoliko tjedana stanje mu se jako pogoršalo te je iz Ramallaha prebačen u bolnicu Percy u Francuskoj. No stanje se nastavilo pogoršavati, došlo je do zastoja bubrega i potom neurološke kome. Preminuo je 4. studenoga 2004. od moždanog krvarenja u 75. godini života.

Usprkos nekoliko provedenih znanstvenih ispitivanja odmah nakon smrti, nije bilo dokaza o trovanju pa je uzrok smrti ostao nepoznat. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene