Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uzeli uzorke i pokopali tijelo

Ako se dokaže trovanje Arafata, Palestinci će se obratiti ICC-u

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Palestinski čelnici obratit će se Međunarodnom kaznenom sudu (ICC) ako uzorci uzeti u utorak s posmrtnih ostataka palestinskog čelnika Jasera Arafata potvrde tezu o trovanju, izjavio je palestinski dužnosnik.

"Ako dobijemo dokaz da je Jaser Arafat otrovan, ići ćemo pred Međunarodni kazneni sud", kazao je šef palestinskog istražnog povjerenstva Taufik Tiraui na konferenciji za tisak. "Bit će to prvi slučaj u kojem će se Palestinci obratiti Sudu nakon što dobiju status zemlje promatrača u UN-u", dodao je on. Glavna skupština UN-a pozvana je u četvrtak na izjašnjavanje o palestinskom zahtjevu za dobijanjem statusa zemlje promatrača u UN-u, što bi otvorilo put da Palestinci dođu pod jurisdikciju ICC-a, koji može pokretati kazneno gonjenje samo za zločine počinjene na teritoriju države članice ili državljana zemlje članice UN-a. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kontroverzna smrt Francuski stručnjaci: Arafat NIJE otrovan polonijem! Slika nije dostupna ATENTATI NA DRŽAVNIKE FOTO Ubojstva koja su ŠOKIRALA svijet

Posmrtni ostaci Jasera Arafata ponovno su pokopani u utorak prije podne u Ramalahu pošto su međunarodni stručnjaci uzeli potrebne uzorke kojih bi analiza trebala potvrditi ili odbaciti sumnje da je povijesni palestinski vođa bio otrovan 2004. godine.

"Operacija se završena, grobnica je zatvorena, a uzorci su predani francuskim, švicarskim i ruskim stručnjacima", rekao je član palestinskog povjerenstva koje je zaduženo istražiti Arafatovu smrt. Tri francuska istražna suca nazočila su uzimanju uzoraka kojih je analiza naređena prema tužbi Arafatove udovice Suhe Arafat.

Švicarske i ruske stručnjake angažirala je Palestinska samouprava i oni bi zajedničkom istragom trebali istražiti sumnje u trovanje polonijem 210, radioaktivnom i vrlo otrovnom tvari. Hipoteza o poloniju pojavila se u srpnju kada je katarska televizija prikazala dokumentarni film o Arafatu u kojem je rečeno da su švicarski stručnjaci pronašli neuobičajeno visoke količine polonija u osobnim stvarima palestinskog vođe.

>> Ekshumirani ostaci Jasera Arafata

Nakon tih otkrića Suha Arafat, koja danas živi na Malti i nije se vratila na palestinska područja od 2004., podnijela je tužbu u Francuskoj za ubojstvo i time otvorila put za ekshumaciju. "Ta istraga je bolna, ali potrebna jer treba doznati istinu koja je potrebna našem narodu", rekla je udovica i objasnila: "Ako je bilo zločina, on se mora razotkriti". Suha Arafat odbacila je optužbe da je odbila obdukciju 2004. godine. Međutim, Arafatov nećak Naser al-Kidva, predsjednik zaklade Jaser Arafat, smatra obdukciju "profaniranjem" i drži da ona "neće donijeti nikakva dobra Palestincima" te ponavlja da su Arafata otrovali Izraelci.

Mnogi Palestinci pitaju se pak čemu istraga sada, osam godina poslije smrti. Međutim, čak i osam godina poslije uzorci mogu ukazati na trovanje. Razdoblje poluraspada radioaktivnosti polonija traje 138,4 dana ili drugim riječima polovica njegovih atoma razlaže se svakih 138,4 dana. To znači da i nakon osam godina radioaktivna tvar, ako je bilo trovanja, postoji u njegovu tijelu no u koncentraciji dva milijuna puta manjoj.

Sami tragovi polonija ipak nisu dostatni jer tog elementa ima i u prirodi pa tek analiza koja će trajati nekoliko tjedana treba potvrditi polonij umjetnog podrijetla. Krajem prosinca znat će se jesu li uzorci uzeti s Arafatovih posmrtnih ostataka koristivi, te ako jesu tek bi se u proljeće dobili rezultati je li bilo trovanja.

Stručnjaci su rekli da će se uzorci uzeti iz kostiju, jer polonij se taloži u jetri, slezeni, bubrezima i kostima, napose u koštanoj srži, no nakon osam godina vjerojatno je preostao samo u kostima. Polonij, prema imenu Poljske, nazvan je u počast znanstvenici Marie Curie koja ga je izolirala 1898., jer je ona poljskog podrijetla. Taj se kemijski element koristi kao izvor alfa-zraka u medicinskim istraživanjima te kao izvor zagrijavanja u svemirskim uređajima.

On je međutim vrlo rijedak te je samo milijarditi gram polonija prisutan u deset grama uranija. Za njegovu proizvodnju potreban je nuklearni reaktor. Procjenjuje se da se proizvodi manje od 100 grama na godinu u cijelom svijetu, uglavnom u Rusiji. Najpoznatija žrtva trovanja polonijem bio je bivši ruski špijun Aleksander Litvinenko, otrovan 2006. Litvinenko je bio poznat protivnik ruskoga predsjednika Vladimira Putina.

Grobnica Jasera Arafata nalazi se u mauzoleju sagrađenom u krugu Mukate, glavnog sjedišta predsjednika Palestinske samouprave u Ramalahu. U utorak je tijekom ekshumacije mauzolej bio zatvoren za javnost. Nakon uzimanja uzorka i povrata tijela u grobnicu, održan je obred polaganja vijenaca i molitva.

Arafat je umro 11. studenoga 2004., u dobi od 75 godina u vojnoj bolnici u Parizu gdje je bio prebačen uz pristanak Izraela koji ga je dvije godine držao opkoljenog u Mukati. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene