Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zbog Zakona o žrtvama silovanja u ratu

Pohvala iz UN-a: Hrvatska je primjer ostalim zemljama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Posebna predstavnica glavnog tajnika UN-a Zainab Hawa Bangura u srijedu je pozdravila potez hrvatske vlade koja je usvojila konačni prijedlog zakona o pravima žrtava seksualnog nasilja u Domovinskom ratu i ocijenila da će taj korak službenog Zagreba pomoći da se zacijele ratne rane i da će poslužiti kao primjer ostalim zemljama koje se suočavaju s "razarajućom ostavštinom ratnih silovanja".

Prijedlog zakona, kojeg treba potvrditi Hrvatski sabor, predviđa novčanu odštetu za žrtve silovanja u iznosu od 13.000 eura, a za teže posljedice seksualnog nasilja 19.000 eura te će im biti isplaćivana i mjesečna novčana naknada u iznosu od 317 eura.

Pročitajte i ovo Majka kupa dijete u kampu u Pojasu Gaze Užasi u Gaz Carski rezovi se rade bez anestezije, majke od šoka ne mogu dojiti: "U utrobi je mjesec dana nosila mrtvu bebu" Izraelski pravni zastupnici - Tal Becker (L), Malcolm Shaw (C) i Gilad Noam (D) Teške optužbe Izrael pred sudom: ''Naše pravo ne može nam biti oduzeto. Vašu dvoličnost zapamtit će nebesa''

Žrtve silovanja imat će također pravo na pravnu i zdravstvenu pomoć te obavezno i dopunsko zdravstveno osiguranje. Tim zakonom omogućavaju im se redovni sistematski pregledi, kao i smještaj u ustanove za pružanje podrške i usluga kako bi se oporavile od ratnih trauma i kako bi im se pomoglo ponovo izgraditi svoje živote.

Sigurnosni propust države: Kakvi tjelohranitelji čuvaju članove Vlade?

"Pohvaljujem Vladu što je prepoznalu potrebu za pružanjem holističke skrbi za žrtve seksualnog nasilja u ratu i što je poduzela važan korak u rješavanju pitanja nepravde počinjene protiv tisuća žena, djece i muškaraca. Vlada time šalje poruku preživjelima da nisu zaboravljeni i da njihova bol i patnja neće proći nepriznato i bez odgovora", priopćila je Bangura.

Taj prijedlog zakona, ocijenila je Bangura, "pomoći će zemlji da zaliječi ratne rane te će također poslužiti kao primjer ostalim zemljama koje se suočavaju s razarajućom ostavštinom ratnih silovanja".

Zamjenica ministra hrvatskih branitelja Vesna Nađ izjavila je početkom travnja da je Hrvatska prva zemlja u regiji koja žrtvama seksualnog nasilja dodjeljuje dostojanstven iznos jednokratnog materijalnog obeštećenja kao odgovor na propust države i društva u njihovoj zaštiti i ostvarivanju prava u proteklih dvadesetak godina. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene