Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najskuplje u povijesti

Pogledajte londonsko čudo od veleposlanstva SAD-a, vrijedno milijardu dolara

Američko novo veleposlanstvo u Londonu (Foto: AFP) - 4
Američko novo veleposlanstvo u Londonu (Foto: AFP) - 4 Afp
Aktualno Galerija Američko novo veleposlanstvo u Londonu (Foto: AFP) - 4 Američko novo veleposlanstvo u Londonu (Foto: AFP) - 4 Foto: Afp Američko novo veleposlanstvo u Londonu (Foto: AFP) - 2 Američko novo veleposlanstvo u Londonu (Foto: AFP) - 2 Foto: Afp Američko novo veleposlanstvo u Londonu (Foto: AFP) - 11 Američko novo veleposlanstvo u Londonu (Foto: AFP) - 11 Foto: Afp Američko novo veleposlanstvo u Londonu (Foto: AFP) - 10 Američko novo veleposlanstvo u Londonu (Foto: AFP) - 10 Foto: Afp +8 Američko novo veleposlanstvo u Londonu (Foto: AFP) - 12 Galerija 1/13 >>
Nakon što je američki predsjednik Donald Trump putem Twittera izrazio, najblaže rečeno, nezadovoljstvo novim američkim veleposlanstvom u Londonu, optuživši bivšeg američkog predsjednika Baracka Obamu da je prodao staro "za kikiriki" kako bi mogao napraviti novo "bogu iza nogu", odlučili smo istražiti kako iznutra izgleda najskuplja građevina te vrste u povijesti.

Ima 12 katova, a njezina izgradnja koštala je milijardu dolara, što je čini najskupljim veleposlanstvom ikad napravljenim. No Donald Trump iznimno je teška mušterija, jer je putem Twittera poručio da je Obamina administracija "prodala staro veleposlanstvo za kikiriki, samo da bi napravilo novo bogu iza nogu".

Pročitajte i ovo U New Yorku se ispred zgrade suda zapalio muškarac U tijeku je suđenje Trumpu UZNEMIRUJUĆE Muškarac se zapalio ispred zgrade gdje se sudi Trumpu: Otkriva li letak na tlu razlog strašnog čina? Donald Trump On sve negira Počinje suđenje Trumpu zbog plaćanja šutnje pornoglumici: Ključan je jedan svjedok

Novo veleposlanstvo napravljeno je zbog sigurnosnih zabrinutosti Obamine administracije oko starog, koje se nalazi u luksuznoj londonskoj četvrti Mayfair. Lokacija je novog veleposlanstva u Vauxhallu te ima pogled na Temzu.

Novo američko čudo od veleposlanstva nema vidljive zidove i kompletno je obloženo staklenom površinom, što je dizajner james Timberlake obrazložio naglašavanjem "transparentnosti, otvorenosti i jednakosti". Možda je tim osobinama zračio Obama, no Trump se nije prepoznao u njima i otkazao je posjet Londonu te rezanje vrpce 16. siječnja prilikom otvaranja tog veleposlanstva.

Timberlake je istaknuo kako su mu inspiracija za dizajn bili europski dvorci, a oko čitavog zdanja napravljen je i vodeni okop. Neki od britanskih političara zdanje nazivaju i "šećernom kockom", prenosi Business Insider.

Svrha opkopa, koji ima vodopade i duboke jarke, jest zaustavljanje vozila-bombi, a okruženo je i 12,5 centimetara debelim zaštitnim zidom.

Arhitektonska je ekstravagancija i samoodrživa - proizvodi više energije nego što troši, jer je krov zgrade prekriven solarnim panelima, dok je bijeli dio vanjskog izgleda zgrade zapravo plastični polimer koji povećava energetsku učinkovitost.

Britanskim medijima unutrašnjost veleposlanstva je zapanjujuća. Veleposlanstvo ima desetak prekrasnih vrtova, uključujući i vrt Canyonlands, koji predstavlja američki Grand Canyon.

Ako ne vjerujete, pogledajte galeriju i uvjerite se sami.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene