Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sudionici evakuirani

VIDEO Drama u Podgorici: Neredi na Paradi ponosa, ozlijeđena najmanje 21 osoba

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prvi Gay Pride u Podgorici završio je evakuacijom sudionika, na koju je policija bila prisiljena zbog njihove sigurnosti.

Sudionici Parade ponosa, koja je održana u Podgorici pod iznimnim mjerama osiguranja, evakuirani su policijskim vozilima iz središta grada jer im se na drugi način nije mogao osigurati izlaz iz područja gdje je održan prvi Gay Pride u glavnom gradu Crne Gore.

Huligani su na policiju bacali Molotovljeve koktele, dimne bombe i druga improvizirana pirotehnička sredstva, te su se sukobljavali s policijom. Ozlijeđeno je najmanje 20 policajaca, te jedan od protivnika parade. Privedeno je nekoliko osoba.

Pročitajte i ovo Ilustracija, djeca u školi Izlila se voda Evakuacija osnovne škole u Novom Zagrebu: Djeca bježala kroz prozore Otkrivena velika mina u lošinjskom akvatoriju: Opsežna akcija u tijeku - 2 uklanjanje opasnosti FOTO Pogledajte kako izgleda velika mina kod hrvatskog otoka: Evakuirali stanovnike, akcija u tijeku

Jednosatna šetnja pripadnika LGBT zajednice protekla je bez incidenata usmjerenih prema njima, jer preko 2.000 policajaca nije dopustilo protivnicima pridea da im se približe. Preko 1.500 protivnika Parade ponosa u više navrata je pokušavalo probiti policijski kordon, ali im to nije uspijevalo.

Sudionici pridea, njih ukupno stotinjak, u 11 sati započeli su šetnju središtem grada, te su se potom organizatori obratili okupljenima.

Predsjednik Upravnog odbora NVO Queer Montenegro Danijel Kalezić rekao je da u Crnoj Gori LGBT osobe od danas nisu nevidljive, te da će se nastaviti boriti dok ne osvoje potpunu slobodu koju zaslužuju kao i svi drugi. Oni su najavili novo okupljanje sredinom sljedeće godine.

>> VIDEO - UNATOČ ZABRANI: GAY PRIDE sinoć održan u Beogradu!

Izvršni direktor LGBT Foruma Progres Stevan Milivojević kazao je da je Povorka potvrda da je podrška crnogorske vlasti istinska a ne deklarativna, te da je pokazala da je ispred država regije.

Ministar za manjinska prava Suad Numanović kazao je da je Crna Gora pokazala da je svim njenim građanima zajamčeno pravo okupljanja. Dodao je da država neće dopustiti da se bilo koji građanin osjeti manje vrijednim.

Pored ministra Numanovića, u koloni su bili još i savjetnik premijera Jovan Kojičić, predstavnici civilnog društva i regionalnih LGBT organizacija iz Hrvatske, Slovenije i Srbije, ali i predstavnici diplomatskog zbora.

Sudionici Povorke nosili su zastave duginih boja i EU. Na čelu povorke bio je transparent 'Crna Gora ponosno', a potom 'Gay je OK', kao i transparenti 'Svako ima svoje pravo', 'Napredak je tolerancija', 'Ovo su i naše ulice' i 'Ponosan sam jer sam na pravoj strani povijesti'.

Tijekom šetnje u gradu se čulo više detonacija, a jako policijsko osiguranje pratilo je sudionike. Kako javljaju podgorički mediji više desetina huligana je uhićeno.

Grupa protivnika Povorke ponosa pokušala je na više mjesta u gradu probiti policijski kordon, ali u tome su bili spriječeni.

Više od 2.000 pripadnika policije je organiziralo pet sigurnosnih prstenova, a grad je nadlijetao i policijski helikopter.

Ovo je prvi Gay Pride održan u Podgorici, a onaj održan u srpnju u Budvi bio je obilježen žestokim sukobima policije i protivnika pridea. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene