Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prekretnica u egiptologiji

Istraživanje: Nefertiti je Tutankamonova majka?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Francuski arheolog vjeruje kako je došao do jednog od najvećih otkrića u egiptologiji u posljednjih nekoliko desetljeća.

Istraživanje francuskog arheologa Marca Gaboldea moglo bi promijeniti mnoge priče o povijesti Egipta, piše io9.

Godinama se vjeruje kako su roditelji egipatskog faraona Tutankamona bili Akhenaton i jedna od njegovih pet sestara, no Gaboldeovo istraživanje pokazalo je da bi Tutankamonova majka mogla biti upravo poznata egipatska kraljica Nefertiti, inače sestrična njegova oca Akhenatona.

Pročitajte i ovo Policijsko vozilo - 2 Očevid u tijeku Strava kod Iloka: Metalnim predmetom zatukao vlastitu majku pa pobjegao, otprije je poznat policiji Slika nije dostupna Postalo sumnjivo Rodbinu uvjerio da ona ne želi razgovarati s njima: Šest godina skrivao majčinu smrt i dizao njezinu mirovinu

>> Polovica Europljana u rodu je s Tutankamonom!

>> Tutankamon umro mlad jer je bio plod incesta

Iako su Akhenaten i Nefertiti bili u braku i imali još nekoliko djece, mnoga su istraživanja pokazala kako je Tutankamonova majka bila neka druga Akhenatona žena. No, ovo istraživanje moglo bi predstavljati prekretnicu u izučavanju egiptologije.

'Moguće je da je do prethodnog pogrešnog tumačenja došlo zato što sličnost DNK rođaka u prvom koljenu nalikuje sličnosti DNK brata i sestre. Vjerujem da je Tutankamon sin Akhenatona i Nefertiti, ali i da su njih dvoje bili bratić i sestrična, iako su bili u braku', smatra Gabolde.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene