Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pogođeno viđe od 400.000 putnika

Počeo trodnevni štrajk pilota Lufthanse

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Piloti Lufthanse počeli su u srijedu ujutro trodnevni štrajk koji će paralizirati promet njemačke zrakoplovne tvrtke i pogoditi više od 400 tisuća putnika.

Zbog spora oko plaća i dobi umirovljenja, sindikat pilota Cockpit pozvao je na štrajk od srijede do petka zbog čega je Lufthansa morala otkazati 3.800 letova. Štrajk zahvaća putničke linije Lufthanse i njezine podružnice Germanwingsa kao i teretne linije Lufthansa Cargo.

Pročitajte i ovo Avioni Lufthanse u Frankfurtu (Foto: AFP) TRAŽE VEĆE PLAĆE Otkazat će se letovi, velika europska aviokompanija ide u štrajk Turbulencije u zrakoplovu na letu i slavni glumac Panika u zraku: Putnici udarali glavama u spremište, krv na sjedalu, beba poletjela iz nosiljke

Tvrtka procjenjuje da će otkazanim letovima biti pogođeno 425.000 putnika do petka navečer ali je sve učinila da izbjegne kaos, obavještavajući putnike mailovima ili sms porukama unaprijed, nudeći im letove drugih kompanija. Već je u utorak bilo otkazano oko 60 letova kako bi se izbjeglo da putnici u tranzitu ostanu čekati u Njemačkoj.

Štrajk pilota: Otkazano 3800 letova!

Germanwings je objavio u utorak navečer da može osigurati 600 letova u tom razdoblju, unajmljujući kapacitete drugih kompanija, uključujući posadu.

Glavni tajnik Cockpita Joerg Handwerg brani štrajk ocjenjujući u regionalnom dnevniku Neue Passauer Presse u srijedu kako je to "jedini način da se Lufthansu natjera na kompromis" te izravna posljedica "agresivna pravca" koji je usvojila kompanija. Tvrtka želi da piloti rade duže dok trenutno mogu u mirovinu s 55 godina.

Ministar prometa Alexander Dobrindt požalio se da "svaki dan štrajka pogađa stotine tisuća osoba" u razgovoru za dnevnik Bild dok je zamjenik predsjednika konzervativne parlamentarne skupine u Bundestagu Michael Fuchs štrajk nazvao "neodgovornim". (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene