Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Osvrt na SOPA-u

'Pirati svijeta ujedinite se i piratizirajte sve što sam napisao'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
O kontroverznim prijedlozima antipiratskih zakona oglasio se i poznati brazilski pisac Paulo Coelho.

Coelho je na svom blogu objasnio kako su takvi zakoni loši i za internet i za same autore. Osvrnuo se na doba bivšeg Sovjetskog Saveza kada su se mnoge knjige koje su kritizirale politički sistem umnožavale i u tajnosti dijelile. Tada autori također nisu dobivali novac za autorska prava i bili su proganjani i završavali u zatvoru.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Istražio Dnevnik Nove TV OPASNOST I ZA ZDRAVLJE Ovo su razlozi zbog kojih trebate paziti kakvu robu kupujete Slika nije dostupna Brzi i žestoki 6 Zbog samo jednog filma: Pirat osuđen na 33 mjeseca zatvora!

>> Borba s piratima: Google blokirao ključne riječi

'Kao autor bih trebao braniti intelektualno vlasništvo, no ja to ne želim. Pirati cijelog svijeta ujedinite se i piratizirajte sve što sam ikada napisao', poručio je brazilski pisac na svom blogu. Coelho je ustvrdio kako su vremena vlasništva ideja prošla te da se ionako recikliraju četiri iste teme: ljubav između dvoje ljudi, ljubavni trokut, borba za moć i priča o putovanju.

Pisac smatra da što je neka knjiga piratiziranja to bolje jer, usporedbe radi, što više slušamo neku pjesmu na radiju skloniji smo kupiti CD, a isto se može primijeniti i na književnost.

Coelho je napomenuo da ga na pisanje nije potakla želja za bogatstvom te da nastavlja pisati jer ga to ispunjava. Napomenuo je i kako je u doba izdavanja Alkemičara bila nestašica papira te je on sam našao piratsku verziju knjige i objavio je na internetu. Nakon završetka krize godinu dana kasnije knjiga je prodana u 10 tisuća primjeraka, a danas je taj broj skočio na 12 milijuna, piše actualitte.com.

Pisac zaključuje - piratstvo može poslužiti kao sredstvo upoznavanja s radom umjetnika. 'Ako vam se njegova ideja sviđa htjet ćete ju imati. Sve ostalo je pohlepa ili neukost', zaključio je autor koji je na svojoj stranici dao linkove na sva svoja djela na internetu koja se i dalje dobro prodaju u tiskanim izdanjima.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene