Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Aroma terapija, akupunktura...

Pentagon eksperimentira s alternativnim metodama u liječenju PTSP-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američka vojska eksperimentira s aroma terapijom, akupunkturom i drugim alternativnim metodama u liječenju vojnika traumatiziranih borbenim iskustvom, izjavio je ministar obrane Robert Gates, dodavši kako eksperimenti obećavaju.

Gates je o mogućim alternativnim tretmanima u liječenju posttraumatskog stresnog poremećaja (PTSP) govorio tijekom sastanka sa suprugama vojnika u Fort Riley u Kansasu kada ga je jedna žena zamolila da objasni zašto kiropraktika i terapija akupunkturom nisu dio vojne zdravstvene zaštite. ‘Imamo eksperimentalnu jedinicu ... liječenje vojnika od PTSP-a koristeći se nizom neortodoksnih pristupa, uključujući i aroma terapije, akupunkturu i slične stvari, daje neke ozbiljne rezultate, pa možda možemo i to ubaciti u postupak’, rekao je Gates.

Pročitajte i ovo Pretučena 14-godišnjakinja progovorila za Provjereno (Foto: Provjereno) - 10 Je li policija zakazala? Pretučena 14-godišnjakinja progovorila za Provjereno: "Logično je da će krenut i druge tući kad već tuče mamu!" Psihijatar Herman Vukušić o drami u Opuzen (Foto: Dnevnik.hr) ''Neviđena doza animoziteta'' Poznati psihijatar nakon slučaja u Opuzenu: ''Od PTSP-a koncem 90-ih pravi Hrvat nije smio oboljeti"

Pentagon bilježi nagli porast broja vojnika koji pate od PTSP-a za vrijeme i nakon dugotrajnog boravka u Iraku i Afganistanu. Poremećaj može uzrokovati prisjećanja, razdražljivost i emocionalnu neosjetljivost, a rizik ovisi o vrsti traumatskih događaja kojima je osoba bila izložena. U časopisu New England Journal of Medicine u siječnju je objavljeno da je kod američkih vojnika u Iraku koji su unutar sat vremena od ranjavanja primili injekciju analgetika morfija manje vjerojatan razvitak PTSP-a. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene