Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kina zadovoljna

'Dogovor SAD-a i Rusije smanjit će napetosti u Siriji'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kina je zadovoljna dogovorom o sirijskom kemijskom oružju koji su postigle Sjedinjene Države i Rusija, rekao je kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi prigodom susreta s francuskim kolegom Laurentom Fabiusom u Pekingu.

'Kina je zadovoljna okvirnim dogovorom SAD-a i Rusije', rekao je kineski ministar vanjskih poslova, dodavši da će taj dogovor 'smanjiti napetosti u Siriji'. Taj dogovor 'omogućuje da se stvore mogućnosti za rješavanje sirijskog pitanja mirnim putem', dodao je.

Već više od dvije godine Kina se, zajedno s Moskvom, odlučno protivi pozivima međunarodne zajednice da se izvrši jači pritisak na režim Bašara al-Asada, koristeći se vetom u UN-ovu Vijeću sigurnosti. Fabius koji je doputovao u Peking, podsjetio je pak da rusko-američki dogovor o uništenju sirijskog kemijskog arsenala znači 'velik pomak'.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Dokumenti stigli u Haag Asad počeo ispunjavati prvu obvezu, poslao popis svog kemijskog oružja Slika nije dostupna Rokovi za Siriju Što su SAD i Rusija dogovorili u Ženevi?

>> Obama ne odustaje: SAD spreman djelovati ako ne uspije diplomacija sa Sirijom

Po dogovoru Rusije i SAD-a Damask ima tjedan dana da preda popis kemijskog oružja koji režim posjeduje. Cilj dogovora je da se to oružje ukloni do sredine 2014. Dogovor predviđa i donošenje UN-ove rezolucije koja će otvoriti put primjeni sankcija ne bude li sirijski režim poštovao svoje obveze.

No 'Francuska će prije donošenja stajališta (o dogovoru) uzeti u obzir izvješće UN-ovih inspektora o pokolju u Damasku objavljeno u ponedjeljak', istaknuo je francuski ministar u priopćenju objavljenom u subotu.

Fabius, njegov američki kolega John Kerry i britanski William Hague trebaju se u ponedjeljak sastati u Parizu kako bi razgovarali o potankostima rusko-američkog dogovora i o uvjetima njegove provedbe. Francuski ministar će usto u utorak posjetiti Moskvu gdje će se sastati s ruskim kolegom Sergejom Lavrovom. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene