Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rokovi za Siriju

Što su SAD i Rusija dogovorili u Ženevi?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki državni tajnik John Kerry i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov postigli su u Ženevi dogovor o okviru za eliminaciju svog sirijskog kemijskog oružja.

Američki državni tajnik John Kerry i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov poručili su da će tražiti rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a koja bi mogla odobriti sankcije, ako već ne vojnu akciju, ne ispuni li sirijski predsjednik Bašar al Asad preuzete obveze.

Međunarodni bi inspektori, po dogovoru, trebali biti na terenu u Siriji do studenoga i završiti inicijalne inspekcije do kraja tog mjeseca. Sve zalihe sirijskog kemijskog oružja, materijal i oprema morat će biti uništeni ili uklonjeni do sredine 2014.

Među glavnim elementima dogovora je spremnost Sjedinjenih Država i Rusije da surađuju zajedno na novoj, obvezujućoj rezoluciji Vijeća sigurnosti UN-a koja će verificirati dogovor o osiguranju i uništenju sirijskog kemijskog oružja i eliminaciji kapaciteta za njegovu proizvodnju.

Rezolucija će dopustiti kaznene mjere u slučaju neispunjavanja obveza, ali ne i vojnu akciju, ako ih 15 članica Vijeća sigurnosti odobri. SAD i Rusija dvije su od pet stalnih članica VS UN-a koje imaju pravo veta. Ostale su Velika Britanija, Kina i Francuska.

Druga bitna točka je da SAD i Rusija planiraju dati Siriji tjedan dana, do 21. rujna, da preda 'sveobuhvatni popis, uključujući imena, tipove i količine kemijskih agenasa, tipove streljiva, lokaciju i oblik skladištenja, proizvodne, istraživačke i razvojne instalacije'.

Uz to, SAD i Rusija dogovorili su da bi međunarodni inspektori trebali biti na terenu u Siriji do studenoga i završiti inicijalne inspekcije do kraja tog mjeseca. Mora im biti omogućen 'izravan i neometan' pristup svim lokacijama.

SAD i Rusija žele da kemijsko oružje bude uništeno izvan Sirije ako to bude moguće. Oprema za proizvodnju i miješanje kemijskih agenasa i punjenje oružja trebala bi biti uništena do kraja studenoga, prenosi Reuters.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna S njim se slaže i Moskva Kerry zaprijetio Asadu u slučaju kršenja dogovora o razoružanju Slika nije dostupna Kina zadovoljna 'Dogovor SAD-a i Rusije smanjit će napetosti u Siriji'

>> SAD i Rusija postigle dogovor: Siriji rok od tjedan dana

Kerry je kazao da se se dogovorili na osnovi čega bi mogli zatražiti rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a temeljem poglavlja 7. Povelje UN-a, što je mjera koja bi mogla uključivati vojne i nevojne sankcije.

No Lavrov, koji je kazao da se dogovor 'temelji na konsenzusu i kompromisu i profesionalizmu', istaknuo je da će postojati ograničenja za korištenje rezolucije UN-a temeljem poglavlja 7., koju bi Rusija gotovo sigurno blokirala vetom ako bude izričito odobrila vojni napad kakvim je američki predsjednik Barack Obama prijetio.

'Bilo kakva nepoštivanja procedura... razmotrit će Vijeće sigurnosti i budu li potvrđena, Vijeće sigurnosti poduzet će potrebne, konkretne mjere', rekao je Lavrov.

'Ništa se ne kaže o korištenju sile ili bilo kakvim automatskim sankcijama. Sva kršenja trebalo bi potvrditi Vijeće sigurnosti', dodao je.

Kerry je također kazao da će bilo kakva nepoštivanja dogovora rezultirati 'mjerama' Vijeća sigurnosti, dok je Lavrov pojasnio da Izvršno vijeće Organizacije za zabranu kemijskog oružja mora poslati izvješće o nepoštivanju dogovora Vijeću sigurnosti prije razmatranja sankcija, osim korištenja sile. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene