Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Povijesni posjet

Papa u Velikoj Britaniji: Seksualni skandal bio mi je veliki šok

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Papa Benedikt XVI. doputovao je u povijesni posjet Velikoj Britaniji.

Papa je za BBC rekao da je skandal sa seksualnim zlostavljanjem od strane katoličkih svećenika doživio kao veliki osobni šok. Također, rekao je da želi ponuditi žrtvama 'materijalnu, psihološku i duhovnu' pomoć te zaštiti djecu od opasnih svećenika u budućnosti.

Pročitajte i ovo Macron i May (Foto: AFP) Sastanak u Breganconu Emmanuel Macron primio britansku premijeru May kako bi razgovarali o Brexitu Požari u Švedskoj (Foto: Dnevnik.hr) Vruće u Europi Nezapamćeno ljeto: Suše pogađaju Veliku Britaniju, Švedskom haraju nezapamćeni požari

Posjet Velikoj Britaniji pape Benedikta XVI. različito se doživljava. Desetak tisuća ljudi pozdravit će ga na ulicama Edinburgha prilikom njegove vožnje u papamobilu, a planiraju se i brojni prosvijedi njegovih kritičara. Oni mu zamjeraju reakciju Crkve prema zlostavljanjima, kao i stav prema homoseksualnim parovima i ženama svećenicama.

Predložili uhićenje Pape

Neki ekstremni ateisti predložili da se Papu uhiti kao najodgovorniju osobu za seksualna zlostavljanja unutar Crkve. Prosvjede najavljuju i druge skupine: sekularisti, zajednice za zaštitu prava homoseksualaca, skupine koje zagovaraju ređenje žena.

Nadbiskup Vincent Nichols drži da Papu takvi prosvjedi neće duboko pogoditi jer je on čovjek koji inteligentno proučava svijet. Podsjetimo i na nespretnu izjavu Papinog kardinala Waltera Kaspera koji je Britaniju nazvao zemljom 'Trećeg svijeta'.

>> Papin kardinal Britaniju nazvao zemljom trećeg svijeta

>> Papa duboko tuguje zbog pedofilskih skandala u Belgiji

>> 'Svećenici su žrtve prisiljavali na masturbaciju'

Papa se još u Vatikanu, prije svog dolaska, zahvalio Britancima na velikim pripremama za njegov dolazak. 'Svjestan sam količine uloženog truda u pripreme za dolazak, ne samo katoličke zajednice, već i vlade te lokalnih vlasti', rekao je Papa, a prenosi Sky news.

Pola troškova organizacije plaćaju državni obveznici

Troškovi organizacije iznose 40-ak milijuna funti, a oko 20 milijuna, polovica troškova, namaknut će se novcem poreznih obveznika. To je kod Britanaca izazvalo još veće nezadovoljstvo.

Papa je sletio u edinburškoj zračnoj luci, a u Britaniji će provesti četiri dana.

Odnosi dviju crkava zategnuti su otkako je Vatikan lani ponudio utočište anglikanskim vjernicima, razočaranima odlukom o zaređivanju žena i prihvaćanjem homoseksualnih brakova, uz očuvanje liturgije 'svojstvene anglikanskoj tradiciji'. Mnogi su anglikanci teško primili tu katoličku inicijativu.

Upravo kako bi se istaknule razlike između dviju vjerskih zajednica, Papu će u petak u Westminsterskoj opatiji dočekati pastorica Jane Hedges, poznata aktivistica za podršku zaređivanju žena u anglikanaca.

Benedikt XVI. drugi je papa koji posjećuje Britaniju otkako se kralj Henrik VIII. godine 1534. odcijepio od Vatikana zato što je tadašnji papa odbio poništiti njegov brak s Katarinom Aragonskom.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene