Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Priznanje belgijske crkve

'Svećenici su žrtve prisiljavali na masturbaciju'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Belgijska rimokatolička crkva priznala je seksualna zlostavljanja, koja su se događala dugi niz godina. Također su obećali pomoći žrtvama te kazniti zlostavljače.

'Stotine žrtava izašle su u javnost s optužbama o zlostavljanju, koje su činili katolički klerici. 13 žrtava je počinilo samoubojstvo, a najmlađa žrtva zlostavljanja imala je samo dvije godine', potvrdila je posebna komisija. 'Priče i patnja koja iz njih proizlazi su strašne. Suočavaju nas s događajima koji se nikada nisu trebali dogoditi. Žrtve zaslužuju našu potpunu pažnju. Moramo izvući lekcije iz pogrešaka iz prošlosti', rekao je belgijski biskup Andre-Mutien Leonard.

Pročitajte i ovo Prosvjed seljaka u Bruxellesu - 5 Drama u Belgiji VIDEO Kaos na ulicama Bruxellesa: Seljaci probijali barikade i palili gume, policija otvorila vodene topove Belgijanci traže prekid vatre između Izraela i Palestine Izrael obećao istragu Bombardirana belgijska agencija u Gazi: "Napadom na civilnu infrastrukturu prekršeno je međunarodno humanitarno pravo"

>> Pedofilija i u belgijskoj crkvi: Odstupio 74-godišnji biskup

Vatikan nije komentirao izlazak izvješća belgijske crkve. Ispred zgrade, gdje su biskupi održali konferenciju za novinare, okupile su se žrtve, kako bi privukle pažnju na svoju bol, piše APTN. U izvješću stoji kako se nije radilo samo o dodirivanju, nego o oralnom i analnom zlostavljanju, te prisilnoj masturbaciji.

Belgijska crkva osniva centar za pomirbu i liječenje žrtava zlostavljanja

Belgijska Katolička crkva odlučila je na skandal oko seksualnog zlostavljana djece od strane svećenika odgovoriti osnivanjem pomirbenog centra, a namjerava i odrediti nova pravila za svećenike, javlja Reuters. 'Prošli su mjeseci za Crkvu bili jako teški. Odlučni smo predano se uhvatiti u koštac s tim problemom', kazao je nadbiskup Andre-Joseph Leonard na konferenciji za novinare.

Kritičari pak nisu skloni Crkvi lako oprostiti, optužujući je da je 'žmirila na jedno oko' i nije ništa učinila protiv grešnih svećenika i stoga najnovije poteze Crkve smatraju 'nedovoljnima'. Tijekom akcije u lipnju, istražitelji su zaplijenili dokumente i kompjutore iz crkvenih ureda i doma bivšeg poglavara belgijske Katoličke crkve, no sud istragu dovodi u sumnju zbog protupravnih postupaka. Crkva je najavila da bi centar za pomirbu i liječenje mogao biti otvoren krajem godine.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene