Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Velika patnja žrtava'

Papa duboko tuguje zbog pedofilskih skandala u Belgiji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Papa Benedikt XVI. duboko tuguje nakon što je otkriven opseg pedofilskih skandala u belgijskoj crkvi tijekom proteklih desetljeća, izjavio je u ponedjeljak navečer na belgijskoj televiziji vatikanski glasnogovornik Federico Lombardi.

'Papa duboko tuguje nakon što je prošlog tjedna objavljeno izvješće povjerenstva belgijske crkve koje je izazvalo šok u zemlji', rekao je za privatni belgijski televizijski kanal RTL-TVI glasnogovornik Svete Stolice iz Rima. 'To izvješće otkriva veliku patnju žrtava i upućuje na još veću težinu zločina', dodao je.

Pročitajte i ovo Pedofilija - 4 tko će pomoći djeci? Klinička psihologinja o slučaju pedofilije u zadarskoj školi: "Najjače traume ostavljaju zapravo situacije gdje je djetetu to bila bliska osoba" Bivši šef riječkih katoličkih skauta dobio dodanih pet i pol godina zatvora zbog pedofilije vrebao maloljetnicu Bivši šef katoličkih skauta, osuđeni pedofil, dobio dodatnih pet i pol godina zatvora zbog novih zlodjela

'Mislim da će Papa imati priliku za sljedećeg putovanja u Veliku Britaniju govoriti o tom problemu i ponovno osuditi počinjene zločine', rekao je Lombardi. Tijekom toga povijesnog posjeta od četvrtka do nedjelje Papa će ponovno pozivati Crkvu na obnovu i potaknuti je da učini sve kako se tako mrska nedjela ne bi ponovila, rekao je Lombardi.

Izvješće odbora za praćenje tužbi zbog seksualnog zlostavljanja, koji je osnovala Katolička crkva, a vodi ga neovisni dječji psihijatar Peter Adrianssens, otkriva da je stiglo 500 tužbi žrtava i da je 13 osoba počinilo samoubojstvo.

Belgijski biskup Roger Vangheluwe, koji je otišao s dužnosti u travnju nakon priznanja da je napastovao nećaka, objavio je u nedjelju 'povlačenje kako bi razmislio o svojem životu i budućnosti', a sve su jači pritisci da ga se isključi iz Crkve, o čemu će odlučiti Papa. Nakon njegova priznanja, nekoliko stotina ljudi prijavilo je seksualno zlostavljanje posebnom odboru Katoličke crkve, rekao je Adriaenssens, koji predsjeda odborom.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene