Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Papa se poklonio pred relikvijarom

Prvi put izložene kosti za koje se vjeruje da su od svetog Petra

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Simboličnom gestom na kraju Godine vjere, papa Franjo se u nedjelju pred oko 60.000 okupljenih vjernika poklonio se pred relikvijarom s kostima koje su, kako se vjeruje, pripadale svetom Petru, prvome papi i rimskom biskupu, a u javnosti su danas izložene prvi put.

Papa Franjo, 265. Petrov nasljednik je, držeći u rukama na svečanoj misi u crkvi Svetog Petra brončani relikvijar izmolio Apostolsko vjerovanje, a potom blagoslovio kosti tamjanom.

Deseci tisuća ljudi okupili su se da bi vidjeli relikvije - osam fragmenata kostiju izloženih na podlozi od bjelokosti i položenih na postolje. Na brončanom kovčegu, što ga je na dar dobio papa Pavao VI. 1971. i obično se drži u maloj kapeli u papinskim odajama, izrezbarena je figura Petra koji baca ribarsku mrežu u more.

>> Papa Franjo kritizirao loše ispovjednike: Ne zlostavljajte vjernike

Pročitajte i ovo Papa Franjo završio u bolnici Otkazao obveze Papa se vratio iz bolnice: U posljednje vrijeme ima niz zdravstvenih problema Papa Franjo respiratorna infekcija Stižu novi detalji o stanju pape Franje: U bolnici je zbog osobe koja mu je već jednom spasila život. "Rekao mi je - moraš..."

Današnjom je misom u Vatikanu završena 'Godina vjere', inicijativa koju je 11. listopada 2012. pokrenuo prethodni papa Benedikt XVI., četiri mjeseca prije odreknuća, a u povodu 50 godina od početka Drugoga vatikanskog sabora na kojemu su usvojene ključne reforme Rimokatoličke crkve.

Papa je pozdravio sve prisutne patrijarhe i više nadbiskupe istočnih katoličkih Crkava te poslao pozdrav kršćanima na Bliskom istoku. Sveti Otac je danas na završetku mise najavio i svoju prvu apostolsku pobudnicu Radost Evanđelja.

Pobudnica je zaključni dokument prošlogodišnje Sinode biskupa, čija je tema bila 'Nova evangelizacija za navještenje kršćanske vjere'. Pobudnica će službeno će biti predstavljena u utorak 26. studenoga.

Na završetku mise pobudnicu je osobno predao predstavnicima svih događanja upriličenih tijekom Godine vjere, sa svih pet kontinenata. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene