Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uputio čestitku

Papa od Obame zatražio da brani ideale mira i pravde

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Papa Benedikt XVI u srijedu je uputio čestitku na ponovnom izboru američkom predsjedniku Baracku Obami, poželjevši mu da nastavi braniti američke ideale mira i pravde 'kojima su se vodili utemeljitelji' SAD, priopćeno je iz Vatikana.

U poruci koju je prenio apostolski nuncij u Washingtonu msgr Carlo Maria Vigano, Papa je najavio da će se "moliti da ideali slobode i pravde kojima su se vodili utemeljitelji Sjedinjenih Američkih Država nastave sjati na putu tog naroda". U poruci se ističe i "vrlo veliku odgovornost" predsjednika "prema svojoj zemlji i međunarodnoj zajednici".

Glasnogovornik Svete stolice Federico Lombardi rekao je, u komentaru poruke, da je Papa njome američkom predsjedniku želio reći da promiče "ukupni razvoj čovjeka, pravdu i mir" u cijelom svijetu.

Glavni tajnik UN Ban Ki-moon je, uz čestitke Obami, pozvao američkog predsjednika da brzo poduzme korake u cilju okončanja sukoba u Siriji i obnove mirovnog procesa na Bliskom istoku. "Pred nama su brojni izazovi - okončanje rata u Siriji, obnova bliskoistočnog mirovnog procesa, poticanje trajnog razvitka i odgovor na izazove klimatskih promjena", prenio je Banove riječi njegov glasnogovornik.

Glavni tajnik UN ocijenio je i da sva ta "presudna" pitanja "zahtijevaju snažnu multilateralnu suradnju" i da će u njima "i dalje računati na aktivni angažman SAD".

Pročitajte i ovo Papa Franjo Obraćanje mladim katolicima Papa se vratio u Vatikan, objasnio da je porukom o "velikoj Rusiji" mislio na kulturu Papa Franjo Instrumenti života Papa pozvao na manje trošenje novca za vojsku: "Ohrabrimo ljude da polože oružje"

>> Netanyahu u problemu jer nije pobijedio 'njegov' kandidat

Iran je prilično hladno reagirao na reizbor Baracka Obame, a čelnik pravosudnog sustava ajatolah Sadeq Larijani osudio je "zločin" američkih sankcija i najavio da se američki predsjednik ne treba nadati novim pregovorima s Teheranom.

"Nakon svih pritisaka i zločina protiv iranskog naroda, odnosi s Amerikom ne mogu se omogućiti preko noći, a Amerikanci ne bi smjeli misliti da mogu naš narod držati taocima tako što će doći za pregovarački stol", rekao je Larijani, kako je prenijela agencija IRNA.

Nagađalo se da bi Obama, ako dobije drugi mandat, mogao pokušati stupiti u izravan kontakt s Iranom oko njegovog spornog nuklearnog programa, iako dvije zemlje nemaju diplomatske odnose puna tri desetljeća. (Hina)
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene