Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Treći dan u Turskoj

Papa: Islamističko nasilje u Siriji i Iraku je "grijeh protiv Boga"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Papa Franjo je rekao kako islamski militanti čine "teški grijeh protiv Boga" u Siriji i Iraku pozvavši u nedjelju na međureligijski dijalog i borbu protiv siromaštva kako bi se pomoglo u zaustavljanju sukoba u tim zemljama.

Papa je govorio zadnjeg dana svojega trodnevnog pohoda Turskoj koja je pružila utočište skoro 2 milijuna izbjeglica iz Sirije među kojima su i tisuće kršćana.

Pročitajte i ovo Screenshot Podrhtavanje tla Potres jačine 5,2 prema Richteru pogodio Tursku: "Jako nas je treslo, izašli smo iz kuće" Papa Franjo s novinarima u avionu Papa o ženama i LGBT osobama u Crkvi: "Crkva je otvorena za sve, ali..."

Na zajedničkoj misi s patrijarhom Bartolomejom I, duhovnim poglavarom 300 milijuna pravoslavnih kršćana u svijetu, Franjo je rekao da ljudi svih vjera ne mogu ostati ravnodušni na vapaje žrtava "neljudskog i okrutnog" rata u susjedstvu.

"Oduzimati ljudima mir, činiti sve vrste nasilja - ili pristajati na takve činove - posebice kada su usmjereni protiv najslabijih i onih bez obrane, je iznimno težak grijeh protiv Boga", rekao je tijekom mise, javila je agencija Reuters.

Papa je po treći put u toliko dana spomenuo pobunjenike Islamske države koji ubijaju ili protjeruju iz Sirije i Iraka šijitske muslimane, kršćane i druge koji ne dijele njihovu ultraradikalnu vrstu sunitskog islama.

Franjo i Bartolomej su se odlučno zauzeli za zaštitu kršćana koje progone džihadisti u Iraku i u Siriji istaknuvši da nikada neće prihvatiti "Bliski istok bez kršćana".

Papa Franjo posjetio Plavu džamiju i Aja Sofiju

"Ne možemo prihvatiti Bliski istok bez kršćana koji su ondje ispovijedali Isusovo ime 2000 godina", istaknuli su u zajedničkoj izjavi potpisanoj zadnjeg dana Papina pohoda Turskoj u ekumenskoj patrijaršiji, sjedištu pravoslavnog patrijarha, navodi agencija France Presse.

U ofenziva Islamske države u Iraku i u Siriji protjerane su stotine tisuća ljudi, među kojima i destci tisuća kršćana.

"Mnoga naša braća i sestre su progonjeni i morali su pod prisilom napustiti svoj dom. Doista se čini kao da ljudski život više nije vrijedan i da ljudska osoba više nije važna te se može žrtvovati u ime drugih interesa", dodali su izrazivši žaljenje zbog "ravnodušnosti mnogih".

"Strašan položaj kršćana i svih koji trpe na Bliskom istoku ne zahtijeva samo neprestanu molitvu, nego i prikladan odgovor međunarodne zajednice", istaknula su dvojica vjerskih poglavara.

Papa je rekao na misi kako je ukidanje siromaštva ključno dijelom i zato što ono potiče "novačenje terorista".

Čelnik 1,2 miljarde katolika u svijetu molio se u najpoznatijoj istanbulskoj džamiji u subotu i iskoristio je posjet Turskoj da pozove muslimane da se suprotstave sukobu u susjednim zemljama.

"Papa Franjo želi povezati Katoličku crkvu s umjerenim muslimanima kako bi ih potaknuo da se odupru onome što naziva fanatizmom i fundamentalizmom", rekao je John Allen autor brojnih knjiga o Vatikanu i uredniku američke katoličke internetske stranice Crux.

"To je dijelom šira zabrinutost za dijalog i svjetski mir, dijelom konkretna obrana ugroženih kršćana", rekao je. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene