Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Ne budite razmaženi i sebični'

Papa: Bože, čuvaj Crkvu od novca i moći

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Papa Franjo pozvao je u srijedu Crkvu da ne bude razmažena, sebična i opsjednuta novcem i moći.

Papa Franjo, koji je u pastoralnom pohodu Toskani, i osobno je pogođen nedavnim skandalom s curenjem dokumenata koji pokazuju koliki je otpor stare vatikanske garde njegovim reformskim nastojanjima. U nedjelju je rekao da će s reformama nastaviti unatoč svemu.

Pročitajte i ovo Papa Franjo Papa prihvatio Poljski biskup dao ostavku: Bio je nemaran oko slučajeva svećeničkog zlostavljanja djece Papa Franjo i Giorgia Meloni ogromni gubici Europska komisija naredila talijanskoj vladi da naplati porezne dugove od Crkve

Na drugačiju Crkvu pozvao je u srijedu u govoru na nacionalnoj konvenciji Talijanske biskupske konferencije, koja se održava jednom u deset godina.

Kao i u mnogim drugim zemljama, Katolička Crkva u Italiji je bogata i moćna, često u ugodnom odnosu s političkim moćnicima i često na meti kritika da traži ekonomske privilegije.

"Čuvaj Bože talijansku Crkvu od moći i novca", rekao je Franjo u veličanstvenoj firentinskoj katedrali, čiju je kupolu sagradio slavni renesansni majstor Filipino Brunelleschi.

OGLASIO SE PAPA 'Zbog ove tužne činjenice neću odustati od reformi'

Papa je ustvrdio da Crkva mora biti "neumorna, uvijek blizu napuštenima, zaboravljenima i nesavršenima". Franjo, prvi neeuropski papa u više od 1500 godina povijesti papinstva, mnogo je puta zatražio da Crkva bude milosrdnija, jednostavnija i uključiva, ali njegovi pozivi nisu uvijek završili uspjehom.

Prošlog je rujna zatražio da svaka katolička župa i vjerska zajednica u Europi primi po jednu izbjegličku obitelj i sam im pokazao primjerom, smjestivši dvije takve obitelji unutar Vatikana. Malo je župa koje su ga poslušale.

Mnoge talijanske crkvene institucije transformirale su se u hotele za hodočasnike, ali i dalje traže izuzeće od poreza. Papa im je poručio da izvole, ako se ne bave crkvenim poslovima, platiti porez državi.

Papa je svoj posjet Toskani počeo ujutro odlaskom u grad Prato, centar talijanske tekstilne industrije, u kojoj u vrlo teškim uvjetima rade tisuće Kineza. Tamo se založio za pravo na "dostojanstven rad", osuđujući "rak korupcije i izrabljivanja".

Papa, koji ne prestaje osuđivati poteškoće siromašnih radnika i nezaposlenih, odao je počast petorici muškaraca i dvjema ženama kineske nacionalnosti, poginulima prije dvije godine u Pratu. Oni su izgorjeli u požaru tvornice u kojoj su radili, ali i spavali nakon 16-satnih smjena. "Tu su tragediju uzrokovali izrabljivanje i neljudski uvjeti rada", rekao je. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene