Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Progovorio i on

PANAMA PAPERS Obama: Problem je što su te operacije zakonite, a ne protuzakonite

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Informacije o masovnom korištenju poreznih oaza podsjetnik su da je "izbjegavanje plaćanja poreza veliki globalni problem", izjavio je u utorak američki predsjednik Barack Obama u svom prvom komentaru tzv. Panamskih dokumenata.

Istaknuo je da je borba protiv utaje poreza visoko na dnevnom redu međunarodnih sastanaka. "Uvijek će biti nekih nedopuštenih tokova novca oko svijeta, ali ne smijemo ih olakšavati", rekao je Barack Obama novinarima u Bijeloj kući. "Ne smijemo legalizirati tranaskcije koje služe samo izbjegavanju plaćanja poreza", rekao je.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Javnost nije upoznata' Panama Papers: Odvjetnička tvrtka tvrdi da su optužbe - 'netočne' Slika nije dostupna Bivši diplomat tvrdi PANAMA PAPERS 'Onaj tko je 'pustio' dokumente imao je divnu namjeru, ali je napravio veliku grešku'

"Jedan od velikih problema jest taj što su te operacije zakonite, a ne protuzakonite", rekao je Obama, prenosi agencija AFP.

Pozvao je američki Kongres da poduzme mjere kojima bi se američkim kompanijama onemogućilo da koriste rupe u poreznim zakonima radi izbjegavanja plaćanja poreza. "Cijenu tih rupa u zakonima plaća američka srednja klasa", naglasio je.

Demokratski predsjednik već je nekoliko puta apelirao na Kongres koji kontroliraju republikanci da učini nešto protiv korporacija koje smanjuju porez tako što premještaju svoja sjedišta izvan SAD-a, no zastupnici su na tom planu malo učinili.

Tako je već nekoliko američkih divova, poput primjerice tvrtke Pfizer, kupilo lokalna poduzeća u zemljama s niskim porezima (Irska, Nizozemska...) i ondje preselilo poslovanje, a aktivnost i upravu očuvalo u SAD-u.

Ti su potezi zakoniti, ali i sporni i cilj im je izbjeći plaćanje saveznog poreza na tvrtke koji je u SAD 35 posto, među najvišim u industrijski najrazvijenijima državama, podsjeća AFP.

Obama je također branio učinkovitost američkih sankcija rekavši: "Znamo da je režim sankcija strog, jer Iran primjerice ne bi postigao sporazum o zaustavljanju svog nuklearnog programa da nije bilo oštrih sankcija".

Dokumenti koji su procurili iz panamske odvjetničke tvrtke Mossack Fonseca otkrili su goleme razmjere skrivanja novca u poreznim oazama.

Po podacima koje je otkrio Međunarodni konzorcij istraživačkih novinara, novac su skrivali svjetski bogataši, državnici, FIFA i političari - suradnici ruskog predsjednika Vladimira Putina, islandski premijer Sigmundur David Gunnlaugsson i njegova supruga, a kineski predsjednik Xi Jinping i britanski premijer David Cameron imaju članove obitelji koji su povezani s offshore tvrtkama.

Panama je u utorak priopćila da otvara istragu o tom globalnom skandalu naglasivši da je njezin cilj utvrditi jesu li zaista počinjena kaznena djela, tko ih je počinio te eventualnu financijsku štetu.

Više zemalja već je priopćilo da je otvorilo istrage, među njima Austrija, Švedska, Nizozemska, Australija i Novi Zeland. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene