Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čeka se Arapska liga

Židovski doseljenici ponovno mogu graditi na Zapadnoj obali

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Palestinski predsjednik Mahmud Abas najavio je kako se Palestinci za sada neće očitovati o nastavku mirovnih pregovora s Izraelom. Ova izjava došla je nakon što je danas istekao izraelski moratorij na gradnju židovskih naselja na Zapadnoj obali.

Abas je u Parizu, gdje se susreo s francuskim predsjednikom Nicolasom Sarkozyem, rekao kako službenog odgovora Palestine neće biti prije 4. listopada. Tada će se palestinski predsjednik na sjednici Arapske lige savjetovati s čelnicima arapskih zemalja o nastavku pregovora. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu pozvao je Abasa na nastavak pregovora, a ovaj je jučer u Parizu rekao kako bi nastavak pregovora bio gubitak vremena dok Izrael ne produži ovaj moratorij.

Pročitajte i ovo Pojas Gaze 100. dan rata Hamas raketirao Izrael, glasnogovornik potvrdio: "Moguće je da su mnogi taoci ubijeni" Palestinci koji bježe na sjever, 24. studenog 2023. Ministri izazvali buru SAD odgovorio Izraelcima koji žele Palestince iseliti iz Gaze: "To je zapaljivo i neodgovorno"

S druge strane, drugi palestinski čelnik Nabil Chaath, najavio je kako će Palestinci svoju odluku donijeti nakon što vide stanje na terenu. Chaath je najavio kako će se u srijedu, nakon povratka Abasa, održati sjednica Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) nakon koje bi se trebala obznaniti odluka.

Izgradnja se nastavlja dok službena stajališta ostaju ista

Nekoliko sati nakon isteka desetomjesečnog moratorija na izgradnju novih naselja na Zapadnoj obali, u ponedjeljak su nastavljeni građevinski radovi, dok su čelnici dviju strana, izraelske i palestinske ostali pri svojim stajlaištima, javile su agencije.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu ponovno je u ponedjeljak pozvao palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa na nastavak mirovnih pregovora i nakon isteka moratorija, no palestinski predsjednik nije odustao od zahtjeva za zamrzavanjem izgradnje što podupire i Washington.

Desetomjesečni moratorij koji je nametnuo izraelski premijer Benjamin Netanyahu istekao je u ponoć bez bilo kakve izjave njegove vlade o tome razmatra li mogućnost njegova produžetka. Neposredno nakon isteka moratorija izraelski premijer pozvao je palestinskog predsjednika da 'nastavi iskreno sudjelovati u pregovorima koje smo pokrenuli radi postizanja povijesnoga mirovnog sporazuma između naših dvaju naroda'. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene