Obavijesti Video Pretražite Navigacija
EUROPOL u akciji

Pala banda koja je izvukla stotine milijuna eura: Obećavali ogromnu zaradu na kanabisu za medicinsku upotrebu

Velika akcija Europola. ilustracija
Velika akcija Europola. ilustracija Foto: Getty Images
U velikoj policijskoj akciji koja je obuhvaćala nekoliko zemalja pala je banda koju se tereti za prijevaru vrijednu 645 milijuna eura. Oni su razrađenom Ponzijevom shemom varali svoje investitore kako bi od njih izvukli novac.

Španjolska policija predvodila je akciju u kojoj je uhitila bandu koja je izvela prijevaru u vrijednosti od 645 milijuna eura nad žrtvama u 35 zemalja. Banda se predstavljala kao organizacija koja se bavila biljkom kanabisa za medicinsku upotrebu. Prema priopćenju španjolske policije, banda je postavila marketinški sustav i sudjelovala na međunarodnim sajmovima kanabisa kako bi uvjerila žrtve da ulože u sustav.

Pročitajte i ovo Ilustracija Skandal u susjedstvu Kupili lijes, isprintali osmrtnice: Obitelj došla po bakino tijelo u bolnicu pa doživjela potpuni šok

Operacija je provedena uz podršku EUROPOL-a i policijskih snaga u pet drugih zemalja. Devet osumnjičenika, čija imena nisu otkrivena, uhićeno je 11. travnja zbog sumnje u prijevaru u Španjolskoj, Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Latviji, Poljskoj, Italiji i Dominikanskoj Republici, prenosi Reuters.

"Poslovni model koji je koristila ova organizacija sastojao se od korištenja kapitala prenesenog od investitora za razvoj partnerstava za financiranje uzgoja biljaka kanabisa. Obećavali su žrtvama dobit između 70 posto i 168 posto godišnje, ovisno o vrsti kanabisa u koju su uložili", izjavila je Silvia Garrido, glasnogovornica španjolske policije.

Pročitajte i ovo Zagreb Stambena politika Kako do stana u Hrvatskoj? Oni tvrde da imaju plan za siguran krov nad glavom

Britanska nacionalna kriminalistička agencija (NCA), koja je također sudjelovala u operaciji, tvrdi da je 180.000 ljudi uložilo sredstva u "JuicyFields", organizaciju koja se ispostavila kao najobičnija Ponzijeva shema

Luksuzni automobili, hotelske zabave i glazbeni spotovi korišteni su u reklamnoj kampanji za promicanje sheme, a žrtve su odvođene na legalne plantaže kanabisa koje su bile uključene u prijevaru.

Pročitajte i ovo Obrambeni sustav Patriot Zaliha Bundeswehra Ukrajini u ključnom trenutku stiže moćno oružje: "Pozivam druge čelnike da slijede taj primjer"

Tijekom operacije, policija je blokirala bankovne račune na kojima je bilo 58.600 eura i 116.300 eura u kriptovalutama, a zaplijenjeno je i 106.000 eura u gotovini. Ukupna zaplijenjena imovina procijenjena je na 2,6 milijardi eura.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene