Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kronologija

Ovo su najteži ubilački pohodi pojedinaca!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Donosimo vam kronologiju težih slučajeva u kojima su jedan ili dvojica napadača izvršili pokolje u zadnjih 15-ak godina.

12. ožujka 1996. - BRITANIJA - Napadač Thomas Hamilton (43) upao je u osnovnu školu u škotskome gradiću Dunblaneu i ubio 16 djece i njihovu učiteljicu, a zatim i sebe.

28. travnja 1996. - AUSTRALIJA - Martin Bryant počinio je najteže masovno ubojstvo u modernoj Australiji: na turističkoj lokaciji Port Arthuru u Tasmaniji ubio je 35 ljudi.

>>
Ovo je bombaš koji je raznio autobus pun turista u Bugarskoj

Travanj 1999. - SAD - Dvojica dobro naoružanih tinejdžera ubila su 13 učenika i profesora iz denverske srednje škole Columbine, a zatim i sebe.

Srpanj 1999. - SAD - Naoružani je napadač ubio devetero u dvama uredima u Atlanti. Prije toga ubio je svoju ženu i dvoje djece, a pet sati poslije ubilačkog pohoda ubio je i sebe.

Lipanj 2001. - NEPAL - Osmero članova nepalske kraljevske obitelji ubio je u dvorskom masakru princ Dipendra koji je poslije dignuo ruku i na sebe i umro za koji dan. Broj mrtvih popeo se na 10 jer je poslije umro i njegov najmlađi brat.

26. travnja 2002. - NJEMAČKA - U Erfurtu u istočnoj Njemačkoj 19-godišnji Robert Steinhauser prvo je odbio pisati test iz matematike, a onda je otvorio vatru i ubio 12 nastavnika, dvoje učenika i jednoga policajca. Zatim je i sebe ubio u gutenbergovoj gimnaziji.

Listopad 2002. - SAD - John Muhammad i Lee Malvo snajperskim su hicima ubili 10 osoba u Washingotnu..

16. travnja 2007. - SAD - Virginia Tech, fakultet u Blacksburgu u saveznoj državi Virginiji postao je poprište najgoreg masakra u američkoj povijesti. Naoružani je muškarac ubio 32 osobe pa sebe.

7. studenoga 2007. - FINSKA - U srednjoj školi Jokela kraj Helsinkija Pekka-Eric Auvinen ubio je šestero kolega učenika, školsku medicinsku sestru, ravnatelja i sebe.

23. rujna 2008- FINSKA - Učenik Matti Saari otvorio je vatru u strukovnoj školi u Kauhajokiju na sjeverozapadu Finske, ubio je devetero učenika, jednog zaposlenika škole i sebe.

11. ožujka 2009. - NJEMAČKA - Odjeven u maskirnu uniformu 17-godišnji je napadač ubio devetero učenika, i troje nastavnika škole kraj Stuttgarta. U obližnoj je ambulanti ubio još jednu osobu, a on je poginuo u okršaju s policijom. Ukupno je bilo 16 mrtvih jer je ubio i dvoje prolaznika, a i dvojica su policajaca teško ozlijeđena.

2. lipnja 2010 - VELIKA BRITANIJA - Naoružani Derrick Bird pucao je na ljude u gradićima diljem Cumbrije. Ubio je dvanaestero, a jedanaestero ranio. I on se ubio.

9. travnja 2011. - NIZOZEMSKA - Tristan van der Vlis zapucao je po trgovačkom centru Ridderhofu u Alphen aan den Rijnu, južno od Amsterdama. Prije nego što je dignuo ruku na sebe ubio je šest osoba.

>>
Raznesen autobus s turistima u Bugarskoj: 'To je iranski terorizam!'

Pročitajte i ovo Ilustracija Reagiralo i veleposlanstvo Smrtonosno upoznavanje uzelo osam života: I komičar pronađen mrtav, sve žrtve povezuje jedna stvar Intervencija policije tijekom pucnjave u Pragu Masakr u Pragu VIDEO Policija objavila dramatične snimke, Češka oplakuje žrtve: "To je strašno, ne mogu ni govoriti"

>> 'Breivik se glasno smijao i vikao da mu nećemo pobjeći'

22. srpnja 2011. - NORVEŠKA - Policija je uhitila naoružanog napadača koji je ubio 69 ljudi u ljetnom kampu vladajuće stranke u Norveškoj, na malenom otoku Utoyi. Anders Behring Breivik optužen je za ta ubojstva kao i za prethodni bombaški napad u kojem je u Oslu poginulo osam ljudi. Suđenje je završeno prošli mjesec, a Breivik je tvrdio da je pokolj bio nužan za obranu zemlje. Rodbina žrtava na to je izašla iz sudnice.

13. prosinca 2011 - BELGIJA - Napadač Nordine Armani ubio je tri osobe, među njima i 17-mjesečno djetešce, na središnjem trgu grada Liegea. Zatim je ustrijelio i sebe. Sutradan su istražitelji u nekom skladištu otkrili i tijelo jedne žene pa se broj mrtvih popeo na pet.

20. srpnja 2012. - SAD - Maskirani napadač ubio je prema najnovijim podacima 12 ljudi, a ranio 38, na premijeri novoga nastavka filma o Batmanu u Denveru. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene