Obavijesti Video Pretražite Navigacija
3 mrtvih, 34 ozlijeđenih

Pomahnitali napadač iz Graza otac je dvoje djece i pati od psihičkih tegoba

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Psihički poremećena osoba ubila je tri i ozlijedila 34 osobe u subotu u Grazu zaletjevši se u njih velikom brzinom terenskim vozilom u pješačkoj zoni, priopćila je austrijska policija, koja isključuje teroristički čin.

Tragedija se dogodila oko podneva u vrijeme velike prometne gužve, u središtu tog drugog po veličini austrijskog grada, gdje se napadač vozilom zaletio u skupinu ljudi na ulici Herrengasse, jednu od glavnih pješačkih ulica s trgovinama.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kronologija Ovo su najteži ubilački pohodi pojedinaca! Slika nije dostupna Masakr u Alabami U stravičnom pohodu napadač iz auta ubio najmanje 9 ljudi

Tri osobe, među kojima četverogodišnje dijete, poginule su, a 34 su ozlijeđene. Među njima, šest je hospitalizirano u kritičnom stanju.

Vozač, 26-godišnji Austrijanac koji pati od psihičkih tegoba, predao se bez otpora, rekao je ravnatelj područne policije Josef Klamminger koji je isključio mogućnost terorizma.

"Možemo sigurno reći da je riječ o izoliranom činu, bez političkih ili ekstremističkih motiva", rekao je na tiskovnoj konferenciji.

Austrijski predsjednik Heinz Fischer rekao je pak da je "iskreno potresen" tragedijom, kao i mnogi politički čelnici.

UBILAČKI NAPAD U GRAZU Ozlijeđene spašavao i liječnik iz Kaštela, telefonski poziv spasio mu je život!

Tijekom svog smrtonosnog pohoda pomahnitali napadač, za kojega su mediji ranije naveli da je bosanskohercegovačkog podrijetla, izašao je iz auta naoružan nožem i ranio dvije osobe, među njima jednu teško, nakon čega je nastavio jurnjavu automobilom, dodao je voditelj istrage Kurt Kemeter.

Muškarac se na kraju predao policiji, rekao je. Nije bio pod utjecajem alkohola i droge.

Po prvim rezultatima istrage, muškarac, profesionalni vozač, otac dvoje djece, ima simptome psihoze i otprije je poznat po nasilju zbog kojega je krajem svibnja dobio zabranu pristupa obitelji. Mjesni guverner Hermann Schuetzenhoefer nazvao je to činom "psihički poremećene osobe".

Tri osobe koje su podlegle ozljedama su četverogodišnjak, 24-godišnja djevojka i 28-godišnji muškarac, objavila je policija. Troje djece, i među njima jedan četverogodišnjak, ozlijeđeno je.

Očevici su rekli za agenciju APA da se vozilo kretalo brzinom većom od 100 km/h kada je ušlo u Herrengasse. Policija navodi da brzina još nije točno utvrđena, ali da je bila "velika".

Nesreća se dogodila u vrijeme dok je veliki broj liječničkih ekipa bio mobiliziran radi utrke Formule 1 u Spielbergu, pokraj Graza, gdje se u subotu održavala kvalifikacijska utrka. (hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene