Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Potresna ispovijed Emme Martinović

'Breivik se glasno smijao i vikao da mu nećemo pobjeći'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Emma Martinović, 18-godišnjakinja bosanskohercegovačkog podrijetla, aktivistica norveškog laburističkog pokreta, preživjela je masakr na otoku Utoya.

Mnogi njezini prijatelji nisu bili te sreće, piše Guardian koji je prenio dijelove potresne ispovijedi s Emminog bloga. Djevojka je uspjela pobjeći Breiviku koji je na nju sipao kišu metaka dok je plivala.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Otok nezapamćenog pokolja Obitelji i prijatelji žrtava u posjetu Utoeyi Slika nije dostupna Psihijatar o norveškom krvniku 'Breivik je izuzetno narcisoidna osoba'

Emma se s nekolicinom prijatelja prvo sakrila iza stijena. Ubrzo je dobila sms od prijatelja koji joj je rekao da je napadač kod školske zgrade i da se njih 30 pokušava sakriti. Opisao joj je Breivika i upozorio je da ide u njezinom smjeru.

Emma u svojm blogu opisuje kako je sklopila ruke i pomolila se bogu. Minute su se činile kao sati, a Emma je dobila sms-ove sadržaja 'gdje si', 'jesi li se sakrila' i 'jako te volim'. Nazvala je vođu kampa koji joj je rekao da skoči u vodu i otpliva. Poslušala ga je, zajedno s trojicom prijatelja.

Krenula je izviditi situaciju te ugledala tijelo u vodi pa se preplašila i nastavila moliti. Shvatila je da je to njezin prijatelj i da je pogođen u glavu. Od straha su joj se odsjekle noge, no vratila se po prijatelje te su zajedno zaplivali. Vidio ih je i pomahnitali Breivik i pucao po njima.

Skinuli su se kako bi što lakše plivali i uputili se prema susjednom otoku. Prije je poslala poruku majci, tati, mlađem bratu i najboljem prijatelju. Voda im je bila hladna, a Emma je smirivala prijatelje koji su počinjali paničariti te im govorila da drže glavu iznad vode i plivaju.

Okrenula se prema obali i vidjela plavokosog muškarca koji ih cilja i puca, pogodio je jednog mladića. Emma je shvatila da muškarac puca po onima koji su bliže u vodi i traži ljude skrivene među stijenama.

Uhvatila ju je panika i mislila je da će se ugušiti. Čula je i prijateljicu koja govori da više ne može plivati na što ju je Emma uhvatila i počela vući prema naprijed. Tada joj je prijateljica rekla da krvari. Tek je tada Emma primjetila krv koja joj ide iz lijeve ruke.

'Nećete mi pobjeći, hahahahah', vikao je Breivik za prestravljenom mladeži.  Emma na svojem blogu piše kako je nastavila plivati te kako ju je gurao bijes i ljutnja. tada je začula spasilački čamac i glas koji govori 'sada ste na sigurnom'.

Na kraju bloga Emma piše da bi još jednom voljela susresti, ali ovog puta naoružana. Dodaje kako ni pod koju cijenu neće napustiti politiku i kako ih gad breivik u tome neće zaustaviti. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene