Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Napadač je bio vehabija

Uhićenja i pretresi u BiH: 'To je podao i brutalan teroristički čin, to je napad na budućnost svih nas'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prve policijske analize pokazale su da je 24-godišnji napadač javno prakticirao radikalni islam.

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak izjavio je u utorak u Sarajevu na izvanrednoj konferenciji za medije kako najoštrije osuđuje napad u Zvorniku koji je okvalificirao kao teroristički čin te je istodobno upozorio kako opasnost još prijeti te kako BiH mora dobiti 'bitku protiv terorizma'.

Pročitajte i ovo Zgrada policije izgorjela u požaru najmanje 25 ozlijeđenih VIDEO Vatrogasci se satima borili s vatrom: Zgrada policije izgorjela u velikom požaru, dijelovi se urušili Slika nije dostupna Motiv se još utvrđuje Napad u Zvorniku možda je čin osvete, istražuju se i veze s IS-om

'To je bio teroristički čin koji je izveden podlo i brutalno i to nije bio običan incident koji se može zaboraviti danas ili sutra', kazao je Crnadak u Sarajevu, ističući kako posljedice mogu biti opasne i dugoročne.

'To je bio napad na budućnost svih nas koji živimo ovdje', kazao je Crnadak.

Konstatirao je kako je terorizam globalna prijetnja, no bez obzira na to BiH ima obvezu dokazati da mu se je spremna suprotstaviti.

'Mjerit će nas po tome kako ćemo reagirati i zato je reakcija tijela vlasti od ključnog značenja', kazao je Crnadak dodajući kako je napad u Zvorniku ujedno pokušaj zaustavljanja pozitivnih procesa nakon što je Europska unija odobrila stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s BiH (SSP).

'Vjerojatno nas čeka još izazova i vjerojatno će se ova bitka nastaviti', kazao je Crnadak dodajući kako je sada ključno pitanje 'hoće li pobijediti narod ili teroristi'.

Uhićena jedna osoba

Jedna osoba koja se povezuje s napadom na policijsku postaju u Zvorniku uhićena je u ponedjeljak navečer i u tijeku je kaznena obrada nad tim uhićenikom, potvrđeno je u utorak iz sjedišta Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) u Istočnom Sarajevu.

SIPA istražuje napad u Zvorniku u suradnji s Tužiteljstvom BiH, a u sklopu te operacije uhićena je osoba s inicijalima A.F.H. koja je privedena u regionalni ured SIPA-e u Tuzli.

Nakon ispitivanja ta bi osoba trebala biti predana Tužiteljstvu BiH koje će odlučiti o daljnjim mjerama.

Prema informacijama koje je ranije objavio ministar unutarnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač, napad u Zvorniku u kojemu je ubijen jedan, a ranjena dva policajca počinio je Nerdin Ibrić (24), a on je imao prijavljeno prebivalište u Tuzli.

Tko je Nerdin Ibrić, 24-godišnji terorist iz BiH?

SIPA je objavila i kako je u svojstvu svjedoka saslušano više osoba.

Istodobno je pretraženo više objekata na području Zvornika, u kojima je policija tražila predmete i dokaze povezane s napadom koji se za sada tretira kao teroristički čin.

'Pronađeni su i privremeno oduzeti određeni predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u daljnjem postupku te prikupljeni tragovi koji će poslužiti u rasvjetljavanju ovog kaznenog djela', stoji u priopćenju SIPA-e.

Napadač povezan s vehabijama

Ministar unutarnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač izjavio je u ponedjeljak kasno navečer kako je napadač na policijsku postaju u Zvorniku, koji je ubio jednog i ranio dva policajca, povezan s pokretom radikalnih islamista vehabija, no istraga bi tek trebala utvrditi je li on djelovao sam ili kao član neke organizirane terorističke skupine.

'Sve upućuje da je napadač povezan s vehabijskim pokretom', kazao je novinarima Lukač, koji je doputovao u Zvornik nakon napada na lokalnu policijsku postaju.

Kao počinitelj napada identificiran je 24-godišnji Nerdin Ibrić za kojega je navedeno da je iz Tuzle, a rođen je u mjestu Sapna kod Zvornika.

'Prve analize što ih je policija prikupila nakon napada u kojemu je ubijen i napadač, govore kako je on javno prakticirao radikalni islam, uključujući tu i njegovo ponašanje na molitvama', kazao je Lukač.

Preživjeli policajci svjedoče: Upao je u postaju, počeo pucati i vikati 'Allahu ekber'

Potvrdio je da će zbog kvalifikacije napada kao terorističkog čina istragu preuzeti Tužiteljstvo BiH čija je to zakonska zadaća.

Pozvao je da se održi mir, upozorivši da će policija odlučno reagirati 'na bilo kakve pokušaje osvete'.

'Policija će spriječiti bilo kakve daljnje incidente', kazao je Lukač, najavivši da će stoga u Zvornik biti upućena postrojba interventne policije iz Banja Luke kako bi reagirala u slučaju potrebe.

Dodik za napad krivi OSA-u, najavljuje uspostavu obavještajne službe RS

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik optužio je u utorak Obavještajno-sigurnosnu agenciju Bosne i Hercegovine (OSA) da snosi odgovornost za teroristički napad na policijsku postaju u Zvorniku u kojemu je ubijen jedan, a ranjena dva policajca te je najavio da će biti uspostavljena posebna entitetska obavještajna agencija.

Nakon izvanredne sjednice vlade RS održane u Banja Luci u povodu tog napada, Dodik je novinarima kazao kako je 'obična laž' da je OSA potkraj prošlog tjedna upozorila na mogućnost terorističkog napada poput onog koji se dogodio u Zvorniku.

'Bila je to sasvim načelna informacija koja govori o mogućnosti da se na prostoru BiH dogodi napad, no da oni (OSA) nemaju pojma ni gdje ni tko. Pa to svaki dan čitamo u medijima', kazao je Dodik, nazvavši informacije OSA-e 'smiješnima i beskorisnima'.

VIDEO Strah uz granicu s BiH: 'Više smo pretrnuli od straha'

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić ranije je kazao kako je OSA uputila upozorenje o mogućim napadima na policijske postaje, a po svemu sudeći riječ je bila o tzv. nespecifičnoj prijetnji o kojima se također redovito zamjenjuju informacije.

Dodik je potvrdio da je i na temelju takve informacije policija podignula pripravnost.

'OSA više prati što rade ljude u vlasti nego što se bavi pitanjem terorizma', istaknuo je Dodik, sugerirajući kako su tu agenciju ionako 'nametnuli stranci' pa bi ju, po njegovom mišljenju, najbolje bilo ukinuti.

'Ovdje se radi o aktivnosti koja nas navodi na to da u naredna tri dana procijenimo kapacitete policije da se susprostavi terorizmu. Ono što nam bude trebalo mi ćemo i napraviti i u tome nas nitko neće zaustaviti', rekao je Dodik.

Vlada RS je odlukama s izvanredne sjednice zatražila da entitetska policija bude u cijelosti uključena u istragu o terorističkom napadu u Zvorniku, iako ju je na temelju zakona preuzelo Tužiteljstvo BiH.

Ministar unutarnjih poslova RS Dragan Lukač potvrdio je kako je napad u Zvorniku počinio 24-godišnji Nerdin Ibrić iz Tuzle, pripadnik pokreta radikalnih islamista vehabija.

Ibrić je ubijen u pucnjavi s policijom, a istragom bi se trebalo utvrditi je li napad izveo sam ili je pak djelovao kao član organizirane terorističke skupine.

BiH suočena s terorističkom prijetnjom, uzbuna i u državnom vrhu

Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić u ponedjeljak navečer oštro je osudio napad na policijsku postaju u Zvorniku u kojem je ubijen jedan, a ranjena dva policajca, potvdivši da je riječ o terorističkom činu.

Ivanić je najavio da će o stanju u zemlji nakon tog napada u utorak izvanredno raspravljati državni vrh.

'Iz svega onoga što za sada imamo od informacija sasvim je jasno da je riječ o terorističkom činu. Ovim činom ugrožen je život običnog čovjeka, životi naše djece. To je napad na sve nas i stvar u kojoj više nema kompromisa', kazao je Ivanić novinarima u Istočnom Sarajevu.

VIDEO Na graničnom prijelazu Sl. Brod uhićen džihadist!

Najavio je i kako će zatražiti hitni sastanak predstavnika svih sigurnosnih struktura u BiH jer je suočavanje s terorističkom prijetnjom najvažnija zadaća za sve u zemlji.

'Ne možemo, ne smijemo i nećemo dozvoliti da terorizam pobijedi jer im je želja da se stvore uvjeti za novi rat. Ovakvim stvarima nikada nećemo popustiti', upozorio je Ivanić.

O sigurnosnom stanju u BiH u utorak bi trebalo raspravljati i Vijeće ministara BiH, a Visoki predstavnik međunarodne zajednice Valentin Inzko je pozvao da se ne dopuste nove podjele u zemlji zbog tog zločina.

'Nema više vremena za čekanje. Napad u Bugojnu (na policijsku postaju 2010.) je bio upozorenje, možda žuti ili crveni karton. Ovo se zaista nije smjelo dogoditi', kazao je Inzko za TV Federacije BiH.

Uspostavljen posebni tim

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine uspostavilo je posebni tim koji istražuje okolnosti napada na policijsku postaju u Zvorniku u kojemu je u ponedjeljak jedan policajac ubijen, a dvojica ranjena, potvrdio je u utorak glasnogovornik tog tužiteljstva Boris Grubešić.

'Formiran je istražni tim u koji su uključeni tužitelji iz odjela za terorizam Tužiteljstva BiH, kao i istražitelji i stručni suradnici koji će raditi na istrazi u ovom predmetu', kazao je Grubešić u Sarajevu.

Naveo je kako će istraga biti provedena u suradnji s Državnom agencijom za istrage i zaštitu (SIPA) i Ministarstvom unutarnjih poslova Republike Srpske.

'Prikupljat ćemo dokaze i provoditi istražne radnje s ciljem potpunog rasvjetljavanja terorističkog akta u Zvorniku', izjavio je Grubešić.

U noći između ponedjeljka i utorka već je proveden očevid na mjestu zločina u Zvorniku tijekom kojega su prikupljeni forenzički dokazi.

Sada je u tijeku dio istrage čiji je cilj utvrditi motive napada kao i povezanost drugih osoba ili suučesnika koji su sudjelovali u napadu, pojasnio je Grubešić.

Danas opreznije izjave

Napad na policijsku postaju u Zvorniku kojega je počinio Nerdin Ibrić (24) ministar unutarnjih poslova RS Dragan Lukač je već u ponedjeljak navečer okvalificirao kao teroristički čin.

Lukač je izjavio kako je Ibrić bio pripadnikom zajednice radikalnih islamista-vehabija dodajući kako tek treba utvrditi je li napad planirao i izveo sam ili kao pripadnik neke organizirane terorističke skupine.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić u utorak je ipak bio nešto oprezniji u izjavama.

'Sada je sve koncentrirao na samo mjesto (zločina) a dalje se prikupljaju činjenice koje trebaju pokazati konačni motiv pa i kvalifikaciju tog djela', kazao je Mektić u jutarnjim satima za BH Radio 1.

Upozorio je kako tek valja utvrditi je li napad planiran i tko je u tome eventualno sudjelovao.

Stanje u Zvorniku nakon napada bilo je mirno, ali napeto a na ulicama tog gradića na granici između BiH i Srbije vidljiva je pojačana prisutnost policije.

Općinski su čelnici odmah nakon napada pozvali na održanje mira među stanovništvom apelirajući da se izbjegavaju bilo kakvi izgredi.

Ti su apeli upućeni zbog straha od mogućeg sukoba lokalnog srpskog i bošnjačkog stanovništva.

Izjavu za medije dao je i brat ubijenog policajca Dragana Đurića. Govoreći o tome kako se osjeća njegova obitelj rekao je da su loše.

'Obitelj je u kritičnom stanju, majka neće moći preživijeti. Ja se borim hoću li uspjeti preživjeti ovo sve', rekao je Anđelko Đurić.
(Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene