Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vrbovao za IS

VIDEO Na graničnom prijelazu Sl. Brod uhićen džihadist!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska policija uhitila je pripadnika terorističke skupine za kojim je bila raspisana međunarodna tjeralica. Sumnja se da pripada terorističkoj skupini koja je regrutirala džihadiste i slala ih da ratuju na strani Islamske države.

Uhićenje se dogodilo po zahtjevu austrijske policije koja mu je bezuspješno pokušavala ući u trag.

Uhićen je 16. prosinca na međunarodnom graničnom prijelazu u Slavonskom Brodu po crvenoj interpolovoj tjeralici. Državljanin BiH, star 49 godina, uhićen je nakon povratka iz Gornje Maoče gdje je centar vehabijskog pokreta u BiH. S njima je stalno održavao kontakte, a tamo se jedno vrijeme i skrivao misleći da je siguran. Naše tajne službe locirale su ga prilikom pokušaja prelaska državne granice i ulaska u Hrvatsku. Uhićen je i sproveden u zatvoru u Požegi.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Potvrđena optužnica Vođi radikalnih islamista u BiH sudit će se za terorizam i potporu IS-u Slika nije dostupna Akcija 'Damask' BiH: Svi optuženi za terorizam pušteni na slobodu!

Ekstradicijski postupak završen je 15. siječnja, osumnjičeni je izveden pred suca istrage koji je odobrio njegovo hitno izručenje u Austriji. Izručenje je zbog sigurnosnih razloga izvedeno u strogoj tajnosti - po noći je prebačen do granice s Austrijom gdje su ga preuzeli njihovi specijalci i prebacili u pritvor. On se sad nalazi u zatvoru u Grazu zajedno još petoricom džihadista koji pripadaju istoj skupini. Svi su optuženi da su vrbovali mladiće i djevojke iz Hrvatske BiH i Slovenije i slali ih na ratište u Siriju.

BiH: Bosnić se ne osjeća krivim za terorizam

Nakon uhićenja u Bosni i Sloveniji, ovo je prvo uhićenje u Hrvatskoj. Kolika je realna opasnost od djelovanja terorističkih skupina?

Gornja Maoča je u blizini hrvatske granice, Bočinja je udaljena 60 kilometara.To su dva najjača vehabijska uporišta u kojima se živi po njihovim zakonima jer oni ne priznaju zakone države Bosne i Hercegovine. Dakle, opasnost je u blizini, osobito jer je Hrvatska tranzitno područje između BIH i Austrije gdje djeluje nekoliko jakih islamističkih ćelija.

Uostalom, zabilježeni su brojni prelasci i kontakti Bilala Bosnića vođe vehabijskog pokreta u BiH koji je upravo u Grazu i Beču, odnosno Ljubljani i Jesenicama, često održavao sastanke sa svojim sljedbenicima na kojima je vrbovao mladiće za odlazak na ratište u Siriju i Irak. Istražiteljima je olakšao posao jer je sve te sastanke i predavanja snimao. Tužiteljstvo BiH nedavno je protiv Bosnića i ostalih uhićenih podiglo optužnicu za terorizam.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene